Facebook'un sosyal ağı, dünya genelinde milyarlarca insanı bir araya getirse de, ağın araçları her zaman iyi hedefler doğrultusunda kullanılmıyor.

The New York Times'ın haberine göre Facebook Grupları, Orta Doğu'da silah satışı için kullanılmakta. Tabii ki bu sayfalar, Facebook'un kullanıcı sözleşmesinin dışına çıkıyor ancak bu durum Libya, Suriye, Irak ve diğer ülkelerdeki kişilerin militanlar tarafından sıklıkla kullanılan silahları satışa koymalarını engellemiyor.

Hürriyet’in haberine göre Facebook, bu gruplara izin vermemeye çalışıyor ve hızlı bir şekilde tepki veriyor. NYT tarafından Facebook'a bildirilen yedi sayfanın altısı, firma tarafından bir gün içerisinde kapatıldı.

Kapatılmayan tek sayfa ise, bahsi geçen silahların resimlerini paylaşıyor ancak satışlarına izin vermiyor.

Armament Research Services tarafından bu ay yayınlanan, Libya içerisindeki online silah satışı raporuna göre Facebook Grupları aracılığı ile pazarlığı yapılan ve satılan füzeler, ağır makinalı tüfekler, bomba atarlar ve roketler bulunuyordu.

Her ne kadar sosyal medyanın silah pazarlığı için kullanılması Libya'da yeni başlamış olsa da, Suriye, Irak ve Yemen gibi karışlık içerisinde olan diğer ülkelerde uzunca bir zamandır söz konusu.

Facebook'un, Messenger üzerinden para göndermek gibi düzenli bir şekilde eklediği özellikler de satıcıların kolayca ödemelerini almalarını sağlıyor. Firma, bu yıl yenilediği kullanıcı sözleşmeleri ile silah satışlarının veya pazarlığının site üzerinden gerçekleşmesini yasaklamıştı.

 Ancak gruplar, kurşun geçirmez plakalar, kızıl ötesi kameralar, üniformalar gibi diğer askeri ekipmanları site üzerinden satıyor ancak bu cihazlar silah sayılmadıkları için, henüz Facebook sözleşmelerine aykırı bir işlem olarak gözükmüyor.