Yerli ve yabancı uzmanlar, Facebook’un 18 Haziran’da "whitepaper"ını (tanıtım ve sunuş belgesi) açıklayacağı yeni kripto parasının, başta Bitcoin olmak üzere mevcut kripto paraları değil, aksine klasik finans sistemi ve bankaları tehdit edeceğini düşünüyor.

San Francisco merkezli yatırım firması Blockchain Capital'in yöneticisi Spencer Bogart, Facebook’un "GlobalCoin" ismini alması beklenen yeni projesinin, 2019 – 2020 dönemi için Bitcoin’i daha da ileriye taşıyacak en güçlü etkenlerden biri olacağını öne sürdü.

Bogart, GlobalCoin’in dijital varlıkları elde etmeyi kolaylaştıracığını ve ulusal-itibari paraların kripto para ekosistemine hızla dahil olmasını sağlayacağını ifade etti.

Öte yandan yeni projeye şüphe ile yaklaşanlar da var. Eski bir Wall Street çalışanı ve Morgan Stanley yöneticisi olan Caitlin Long, Forbes dergisi için kaleme aldığı bir makalede Facebook’un GlobalCoin ile blockchain ve dijital varlık gibi kavramları geniş kitleler nezdinde meşrulaştıracağını anlattı. Facebook’un milyarlarca kullanıcısına bir kripto paranın nasıl kullanılacağını öğretmesinin sonuçta Bitcoin’in işine yarayacağını ileri süren Long ancak dünyanın her yerinde hükümetlerin Facebook’un kripto parasını kullanıcıların paralarını nereye harcadıkları hakkında çok geniş bir veri havuzu olarak göreceklerine dikkat çekti.