TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’nun MİT yetkililerinden aldığı brifingde dikkat çeken bir ayrıntı vardı. MİT yetkilisi, yasalar dahilinde Facebook ve Twitter’ın takip edildiğini söyledi.

Vatan gazetesinden Kıvanç El ve Deniz Güçer’in haberine göre, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu’nun MİT’ten aldığı brifingde, MİT’in tehdit unsurlarını araştırdığı belirtilirken, tüm istihbari alanların kendilerine kaynak teşkil ettiği bilgisi de verildi. Buna örnek olarak facebook ve twitter gösterilirken, MİT’in kanunun izin verdiği çerçevede bu tür çalışmalar yaptığı da ifade edildi.

AKILLI TELEFONLAR TEHLİKELİ

MİT bürokratları akıllı telefonların rahatlıkla dinlenebileceğini ve izlenebileceğini anlatırken, uluslararası istihbarat örgütlerinin de Türkiye’de dinleme ve izleme yapabileceğine dikkat çektiler. MİT’ten ve diğer istihbarat örgütlerinden emekli olanların, özel sektörde istihdam edilmesini örnek gösteren MİT yetkilileri, bunun sakıncalarının olabileceğini ifade ettiler. MİT görevlileri, “Özel sektör neden emekli istihbaratçı istihdam ediyor, bunun da üzerinde düşünülmesi gerekir” dedi.

SORULAR YANITSIZ KALDI

Milletvekilleri MİT mensuplarını soru yağmuruna tuttu. Başbakan’ı dinleyen böcekleri kimin yerleştirdiği, askeri casusluk skandalını ortaya MİT’in çıkarıp çıkarmadığı, 11 dinleme aracının MİT’in elinde olup olmadığı şeklinde sorular da vekiller tarafından soruldu. Başbakan için ayrı, yeni bir koruma ekibi oluşturulduğu ifade edilirken, Wikileaks belgelerinin nasıl izlendiği soruları da milletvekileri tarafından yöneltildi. Uğur Mumcu cinayeti başta olmak üzere benzer olaylarda istihbarat zafiyeti olup olmadığı yönündeki sorular da yanıtsız kaldı.

İKİ DİNLEME YÖNTEMİ

Yasa dışı dinlemelerin iki farklı türde yapıldığını belirten MİT görevlileri, ilkinin bir program aracılığıyla olabildiğini diğerinin de ürün üzerindeki bir açık aracılığıyla yapılabileceğini söylediler. Telefona bir programın yüklenebildiğini ve telefon üzerinden yapılan konuşmanın doğrudan dinlemeyi yapan kişilere gönderildiği belirtilirken, ikinci yöntemde telefon ya da bilgisayar üzerinde üretimden kaynaklanan güvenlik açığının kullanıldığı belirtildi.