Ezidilerin her yıl Ağustos ayında Şengal dağlarında bir araya gelerek çeşitli etkinliklerle kutladığı Cema (Şerafeddin) Bayramı, bu yıl da 18 ve 19 Ağustos tarihlerinde dünyanın farklı yerlerinden gelen Ezidiler tarafından kutlandı.

Bayram kutlaması için başta Şerafeddin Türbesi'ne ziyarette bulunan halk, dualar ederek yeni yıl için dileklerde bulundu.

IŞİD’İN ELİNDEKİ KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN DUA ETTİLER

Ezidi halkının bu yıl en çok ettikleri dua ve dilekleri, IŞİD’in elinde esir tutulan Ezidi kadın ve çocuklarının kurtarılması ve yeniden Şengal'in kutsal topraklarına kavuşması oldu.

Bu yıl düzenlenen kutlamalara Şengal öz savunma güçleri YBŞ ve YJŞ'nin de katıldı.

Cema Bayramı'nın anlam ve önemine ilişkin konuşan Şerafeddin Müceviri Xelil Süleyman Bahri, şunları belirtti:

"Tüm Ezidi halkımızın bayramını kutluyoruz. Bu bayram her yıl Ağustos ayında kutlanıyor. Geçen seneki kutlamalara yaşanan fermadan dolayı halkımız pek katılamamıştı ama bul yıl Rojava'daki, Başur'daki ve Şengal'deki halkımızdan binlerce insanımız, bayram kutlaması için buraya geldi.

"Bu bayram binlerce yıldır kutlanan bir bayram. Behrî Micêwirên ailesi olarak biz buradayız ve türbede gerekli tüm hizmetleri biz sunuyoruz. .Bu yılki bayramı kitlesel bir şekilde kutladık ama önceki yıllarda olduğu gibi elbette bayramımız keyif ve mutlulukla geçiremedik. Çünkü halkımız büyük bir ferman yaşadı ve bugün halen binlerce kadın ve kızımız vahşi düşmanın elinde esir."

Meyan Xwedêda adlı Ezidi bir anne ise bayrama ilişkin duygularını "Tüm Ezidilerin Şerafedin Bayramı'nı kutluyorum. Dedelerimiz, atalarımızın döneminden beri Şerafeddin Türbesi'nde her yıl hayır ve sevapta bulunuyor ve uzaklardan gelen insanlarımızı burada karşılıyor ve ağırlıyoruz" sözleriyle dile getirdi.

Meyan Xwedêda ayrıca, IŞİD'in elinde esir tutulan Ezidi kadınların kurtarılması için herkesin çaba harcamasını isteyerek halen IŞİD’in işgali altında bulunan Ezidi toprak ve köylerinin kurtarılması için de destek verilmesi çağrısında bulundu.

Kutlamalara katılan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Resmi Sözcüsü Seyd Hesen de Ezidi halkının Şerafeddin Bayramı'nı kutlayarak, kutlamalarda bir araya gelen çok sayıda Ezidi 'nin geleneklerini korumakta ısrarcı olduklarını belirtti.

Ezidi halkının kültürüne bağlı bir halkı olduğunu ifade eden YBŞ Sözcüsü Hesen, "Şerafeddin Bayramı'nı kutlamak için toplanmış olan bu halk, 74. fermandan sonra o kadar zorluk yaşamasına rağmen hala bayramlarını kutlayabiliyorsa bu Ezidi halkının inancına olan bağlılığını gösterir" dedi.

'BU KUTSAL MEKANLAR YENİDEN İNŞA EDİLECEK'

Hesen konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

" Ezidi halkı kendini yeniden toparlayarak düşmanlarına karşı direnecektir. 74. fermanla IŞİD eliyle katledilen insanlarımızın intikamını bu halkın kızları ve oğulları almıştır. Yıkılan ve harap olan kutsal mekanları yeniden inşa edeceğiz. Bu şekilde düşmanlarımız cevap vereceğiz ve kendimizi güçlendireceğiz."

EZİDXANE’YE GERİ DÖNÜŞ ÇAĞRISI SEYİD HESEN

Seyd Hesen yine Avrupa’ya göç eden Ezidilerin kendi topraklarına ve Ezidxane’ye geri dönmesi çağrısında bulunarak, ancak bu şekilde fermanlara cevap olunabileceğini ve IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi kadınlarının intikamını ancak böyle alabileceklerini ifade etti.

(Kaynak: DİHA)