Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Netleşen EYT yasa teklifine göre; 8 Eylül 1999 ve daha öncesi sigorta girişi olanlarda yaş şartı aranmayacak ancak emeklilik için gereken primde mevcut mevzuat dikkate alınacak. Buna göre SSK’lı bir sigortalı işe giriş tarihine göre 5000-5975 gün primi doldurduğu tarihte emekli olacak.

Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

9 Eylül 1999’dan önce sigortası olanlar yaşa takılmadan emekli olabilecekken primde ise şu anki mevzuata göre geçerli primler baz alınacak.

EYT, perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda    EYT, perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

SSK’da işe başlama tarihine göre 5000 gün ile 5975 gün arası kademeli prim uygulanıyor. EYT kapsamında olanların genel beklentisi 5000 gün primdi. Çoğu vatandaş askerlik ve doğum borçlanmasını da bu prim şartına göre yapmıştı.

Bağkur’da da kadın 7200, erkek 9000 gün primi, Emekli Sandığı’nda ise kadın 7200, erkek de 9000 gün primi tamamladığında emekliliğe hak kazanacak. Bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması bekleniyor. Yasa şubatta çıkacak, ilk ödeme martta olacak.