EYT düzenlemesi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, yaş şartı aranmadığını ve ilk maaşların mart ayında alınacağını açıkladı.

EYT ile ilgili açıklamalarda bulunan Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Bugün tarihi bir gün"ifadelerini kullanarak teklifin detaylarını anlattı.

"BU YIL İÇİN 2 MİLYON 250 BİN ÇALIŞANI İLGİLENDİRİYOR"

Akbaşoğlu, cuma günü EYT teklifine son şeklinin verildiğini söyledi. Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin bu yıl için 2 milyon 250 bin çalışanı ilgilendirdiğini ifade etti ve düzenlemenin toplamda 5 milyon çalışanı ilgilendirdiği bilgisini verdi. 

Düzenlemenin dört maddeden oluştuğunu söyleyen Akbaşoğlu, "Üç şeyi düzenliyoruz, öncelikli olarak 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe, birisi de yürütmeye ilişkin toplam 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has, yalın, sade, uygulanabilirliği basit ve en genel en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor"ifadelerini kullandı.

YAŞ ŞARTI ARANMAYACAK

Akbaşoğlu, yaş şartı aranmadığını söyleyerek "Prim gününü dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabilecek" dedi. Akbaşoğlu, kimlerin emekli olabileceğine dair şunları söyledi:
"Bu konuda özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konu ile ilgili. Aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster Bağkur'lu, ister SSK'lı, ister emekli sandığı hangi noktada olursa olsun bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe kavuşmuş olacak. 8 Eylül 1999 bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999'dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek"

"EN GEÇ GELECEK HAFTA SALI VEYA ÇARŞAMBA GÜNÜ YASALAŞMASINI ÖNGÖRÜYORUZ"

AK Parti Grup Başkanvekili, "Çalışan emekli için 5 puan destek primi verilecek" diye konuştu. Akbaşoğlu, ayrıca, emekli olanların 10 gün içerisinde tekrar işe başlaması halinde işverenlere yaklaşık 500 TL destek verileceğini belirtti. 

Akbaşoğlu, "EYT düzenlemesinin en geç haftaya salı veya çarşamba günü yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayında yasalaşması ve Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra çalışanlarımız başvuruda bulunabilir. Şubatta başvuran bütün emeklilerin mart ayında maaşlarını alabilmeleri söz konusudur. Bu konuda herhangi bir endişe söz konusu değildir"