Kemal Ural/Demokrat Haber

Asıl ismi Ayman Mohammed Rabie al-Zawahiri olan El- Kaide’nin Usame Bin Ladin’den sonraki lideri Zewahiri; 16 Haziran 1951 tarihinde Mısır’ın Giza şehrinde doğdu. 2001 yılında New York Times’ta yayınlan röportajında “ hem dini hem de  sosyal olarak asil bir aileden” olduğunu iddia etti.

Ailesini Arabistan’da ki Habir soyuna dayandırmaktaydı. Babası Mısır’ın büyük doktor ve alimlerinden idi hayatını en çok etkileyen isimlerden biri olan dedesi El Ezher’in 34.büyük imamıydı.

 Çocuk yaşlarda şiir ve spora aşırı meraklı olduğu söylen Zewahiri öğrenim hayatına Kahire Üniversitesi Tıp fakültesinde devam etti. Üniversiteden iyi bir ortalama ile mezun olduktan sonra 1978 yılında orduda 3 yıl cerrah olarak görev yaptıktan ailesinin yanına dönerek bir klinik açtı.

Üniversite yıllarında aktivizm ile başlayan İslami Radikalizmden etkilenen Zewahiri, Müslüman Kardeşlerden ve Seyyid Kutub kitaplarının etkisinde kaldı. Sahabenin izinden gidilmesini arkadaş çevresinde vazetmeye başladı.

Henüz 14 yaşında aileden gelen politik yansıma ile Müslüman Kardeşlere katıldı. Seyyid Kutub’un idamından sonra 4 arkadaşı ile birlikte Mısır İslam-ı Cihad’ını kurdu. Bilinen ismi ile el-Cihad örgütü bir süre sonra Filistin meselesi üzerinden çok fazla gençlik kitlesi ile buluştu.

1985 yılında, el-Zevahiri Hac için Suudi Arabistan'a gitti ve bir yıl boyunca Cidde'de hekimlik yaptı. El Cihad örgütü bin Ladin'in El Kaide'siyle birleştiğinde, Bin Ladin'in kişisel danışmanı ve doktoru oldu. Bin Ladin ile ilk kez 1986'da Cidde'de tanışmıştı.

 Bir çok ülkede çalışma yapan Zewahiri Pakistan’da Peşawer’de mülteci çocuklar için doktorluk yaptı.

MİLİTAN ZEWAHİRİ

 1981 yılında Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’a suikast planı nedeni ile tutuklandı.

El-Cihad operasyonları nedeni ile bir süre ağır işkence gördüğü iddia edildi. Hapishaneden çıktıktan sonra Arabistan’da bulunan ve El-Cihad ile El-Kaide’yi birleştiren Zewahiri pek çok Müslüman ülkede faaliyet yürütmeye başladı.

Mısır’da bir çok bakan ve hükümet yetkilisine suikastler düzenleme emri verdi. 1993 yılında Mısır içişleri bakanı Hasan el-Afli’ye üç ay sonra başbakan Afet Sıdqi’ye suikast girişimleri oldu. Bu eylemler sonrası abisi tutuklandı ve sonra idam edildi.

 Sudan ve Pakistan da çok uzun süre çalışmalarda bulundu. 1998 yılında el-Cihad’ı feshetti ve tamamen El -Kaide’ye katıldı. Bu yıl Ladin ile beraber bir deklarasyon yayınladı. Usame bin Ladin’in  genel yardımcısı oldu.

2001 yılında dünyada ki en tehlikeli teröristler listesinde ilk 20 ye girdi üzerine 22 milyon dolar ödül konuldu.

Git gide örgütün beyni durumuna yükseldi Ladin’in aşırı korumacı bir durum ile gizlenmesi ile El Kaide’nin tüm liderliğini üstlenmişti. 2009 yılında CIA raporunda Ladin sadece ideolojik düşman olarak gösterirken Zewahiri örgütün siyasi ve askeri lideri olarak gösteriliyordu.

2011 de el-Kaide lideri Usame bin Ladin ölünce örgüte bağlı web siteleri Zewahiri’nin liderliğini 16 Haziran 2011 de duyurdu.

2013 te Irak İslam Devleti’nin bağımsız çizgisine karşı çıktı ve Irak İslam DevletI’ne karşı El-Nusra’yı desteklediğini söyleyen bir ses kaydı yayınladı. İŞİD’in Afganistan yapılanmasına karşı Taliban’ı destekledi.

2015 te İŞİD lideri Bağdadi’ye çağrıda bulunarak Müslümanlar ile savaşmayı bırakmasını Batı ve Şiilere karşı savaşmasını istedi.

Fas’tan Doğu Türkistan’a kadar cihad isimli yazılar yayınladı. Doğu Türkistan İslam Partisi liderleri ile fotoğrafları basına sızdı. Bu dönem Zewahiri Çin ve Rusya’ya karşı sık sık cihat çağrısı yapmaya başladı.

Kendisinden sonra geleceği tahmin edilen Abdullah Ahmed Abdullah İsrail Ajanları tarafından 2020 yılında öldürülünce yerine ikinci emri açıklamadı.

2022 31 Temmuz’da CIA operasyonunda öldürülen Zewahiri’den sonra örgüte bağlı bir çok yapının örgütle ilişkisinin devam edip etmeyeceği çok büyük soru işareti.