Son çıkarılan KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin uğurlamaları devam ediyor. İhraç edilen akademisyenler arasında pek çok barış imzacısı bulunuyor. 

Bu uğurlamalardan birisi de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşti. Akademisyenler ve öğrenciler Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden KHK ile ihraç edilen akademisyenleri alkışlarla ve çiçeklerle uğurladı. İhraç edilen akademisyenler Caner Murat Doğançayır ve Emre Kovankaya “geri döneceğiz” dedi. Açıklamaya katılan akademisyenler, YTÜ Rektörlüğü’nün, dün Davutpaşa’da gerçekleşen eyleme katılan akademisyenlerin kartlarını ve çiplerini iptal ettiğini öne sürdü.

Evrensel’de yer alan habere göre, YTÜ’nün Beşiktaş’taki Yıldız Kampüsü’nde gerçekleşen eylemde ihraç edilen akademisyenleri yalnız bırakmayan öğrencileri ve arkadaşları “Akademi susturulamaz! Geri döneceğiz” pankartı açtı.

‘UMUDU BİRBİRİMİZE BULAŞTIRALIM’

7 Şubat tarihli KHK ile ihraç edilen Araştırma Görevlisi Caner Murat Doğançayır, eşit ve özgür bir yaşamı savundukları için ihraç edildiklerini belirterek:

“Bu sadece basit bir iş akdinin sonlandırılması değil. Birçok temel vatandaşlık haklarımız elimizden alındığı siyasal ve ekonomik bir baskıyla karşı karşıyayız. Kamuda ve sosyal güvencesi olan işlerde çalışma hakkımız, seyahat özgürlüğümüz ve kamuda işlem yapmamıza olanak tanıyan pek çok hakkımız elimizden alındı” dedi. Kaybettiklerinin bireysel işlerinden ve haklarından çok daha fazlası olduğunu dile getiren Doğançayır şöyle konuştu “Üniversitenin demokratik özerkliği, ifade özgürlüğü, ellerimizden kayıp giden bir gelecek hayali. Bunlar bizim asgari müştereklerimizdir. Yaşamı, özgürlükleri, eşitliği ve adaleti bunlara düşman olanlara karşı dayanışarak ve umudu birbirimize bulaştırarak savunabiliriz. Savunmalıyız ki bizi kapı dışarı edilenler bize ait olanı geri aldığımızda geri dönebileceğimiz, akademi diyebileceğimiz binalar, kampüsler bula bilelim.”
 
‘AKTİF OLUN’

İhraç edilen akademisyenlerden Emre Kovankaya da “Barış Bildirisi”ni imzaladıkları için sürecin bu noktaya geldiğini belirterek, “İhraç edilen 3 Şehir ve Bölge Planlamacısı olarak metropolleri nefes almaz beton yığınlarına çeviren belediye kararlarını imzalamadık, her gördüğü akarsuya HES kuran, Karadeniz’i tanınmaz hale getiren projelerin altına da imza atmadık, sit alanlarına bol yıldızlı otel yapımına da imza atmadık, taşrayı TOKİ’lerle kimliksizleştiren uygulama planları altında da imzamız yok,

Japon kalkınma ajansıyla deprem raporu çıkarıp deprem bölgesi olmayan yerleri KHK ile riskli alan ilan eden hilebazlığı da akıl etmiş olabilirdik ama onu da yapmadık, neyse ki Sur’u yerle bir edip yeniden yapılandırma için yarışma açan kararlar altında da imzamız yok. İmzaladığımız metne bir de bu gözle bakın” dedi.

Kovankaya, kalan arkadaşlarına ve öğrencilerine seslenerek “Bir şeylerin altına imza atmamak yeterli değil daha proaktif işler içinde olmalıyız. Geri kalan herkes en yakınıdaki sendikaya, meslek odasına giderek tartışmalara katılıp buralarda aktif olsunlar” diye çağrı yaptı.

‘KHK’LER İLE HUKUKSUZLUĞA KILIF UYDURULUYOR’

Doğançayır ve Kovankaya’nın akademisyen arkadaşları akademisyen Erhan Kurtarır ise eyleme katılanlardan, ihraç edilen akademisyenler geri döndüğünde de fakülte önünde buluşma sözü aldı.  

TMMOB Şehir ve Bölge Planlamacıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman da imzacılardan biri olduğunu belirterek “Ben de topun ucundayım” dedi. Kahraman, “İçerde kalanlar olarak meslek alanı açısından bakıldığında çok değerli 3 meslek insanımızı kaybettik. Rantın yanında değil bilimsel bilginin yanında yer alan arkadaşlarımıza yapılan reva değil. Hiçbir demokratik ilkeye yakışan bir tablo değil. Demokratik ve barıştan yana akademisyenler olarak onların yanlarındayız. Elbet bir gün geri gelecek ve artacağız. Mücadeleye devam edecek ve ateşi yükselteceğiz” diye konuştu.