Avustralya'da yapılan bir araştırma, insanların evrim sürecinin hızlanarak devam ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre, önceden anne karnında işlevini tamamladıktan sonra genellikle sekizinci haftada kaybolan 'medyan damar' artık yok olmuyor.

Avustralyalı bilim insanları evrimin son 250 yılda daha fazla hızlandığını ortaya koyan bir araştırma sonucunu paylaştı.

Avustralya'da yürütülen çalışmaya göre, günümüzde daha fazla insan 'medyan damar' ile birlikte doğuyor.

Anatomistler için 18. yüzyıldan bu yana önemli bir araştırma konusu olan medyan damarın bebekler anne karnındayken, yani embriyolojik gelişim sırasında ortaya çıktığı, bileğin altından geçerek ellere ve ön kola gelişim sürecinde kan pompaladığı ve sekizinci hafta civarında da çoğunlukla yok olduğu biliniyor. Sonraki süreçte bu damarın işlevini ulnar ve radyal damarlar yerine getiriyor.

DAHA FAZLA İNSAN MEDYAN DAMARLA DOĞUYOR

Yapılan yeni araştırmaya göreyse, günümüzde giderek daha fazla insan bu damarla doğuyor; yani damar artık eskisi kadar yüksek bir oranda yok olmuyor.

Araştırmaya göre, 'medyan damar' olarak da bilinen bu anatomik oluşumla doğan insanların sayısı,19'uncu yüzyıldan bu yana giderek hızlanan bir artış gösterdi.

Duvar'da yer alan habere göre; Journal of Anatomy dergisinde yayımlanan araştırmada, yaşları 51 ile 101 arasında değişen, yani hepsi 20'inci yüzyılın ilk yarısında doğmuş olan Avrupa kökenli Avustralyalı 80 donörün kadavraları incelendi.

Bu kadavralar üzerinde yapılan analiz ile amatomik literatürdeki bulgular karşılaştırıldı.

Flinders Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 'medyan damarın' bugün, bir asır öncesinden üç kat daha fazla görüldüğünü tespit etti.

Araştırmada, doğal seleksiyonun bu ekstra kam pompalayıcısına sahip olan insanlardan yana olduğu sonucuna varıldı.

'KISA BİR ZAMAN DİLİMİNDE ÖNEMLİ BİR ATIŞ'

Araştırma ekibinden Dr. Teghan Lucas, sonuçlara ilişkin, “Anatomistler 18'inci yüzyıldan bu yana bu damarın yetişkinlerde ne kadar yaygın olduğunu inceliyor ve bizim çalışmamız, açık bir artışı gösteriyor. Yaygınlık, 1880'lerin ortasında doğanlar için yaklaşık yüzde 10 oranındaydı. 20'nci yüzyıldaysa yüzde 30. Dolayısıyla bu, evrim açısından düşünüldüğünde gayet kısa bir zaman diliminde yaşanan önemli bir atış" dedi.

Lucas, araştırmanın vardığı sonuca göre insanların son 250 yılda herhangi bir zamanda görülenden daha hızlı bir evrim geçirdiğini söylerken, araştırmada da “Bu eğilim sürerse, 2100 yılına gelindiğinde insanların büyük çoğunluğu ön kollarında bir medyan damara sahip olacak” denildi.

'KARPAL TÜNEL SENDROMU' RİSKİNİ ARTIRIYOR

Lucas'a göre, bu artış medyan damarın gelişiminden sorunlu genlerde yaşanan mutasyonlardan, annelerin sağlık sorunlarından veya her ikisinden de kaynaklanıyor olabiliyor. Ek bir damar sahibi olmak ise illa ki güçlü parmaklara ve ön kollara sahip olmak anlamına gelmiyor; araştırmacalara göre, medyan damar karpal tünel sendromu riskini de artırıyor.

Evrimin hızlanarak sürdüğü vurgulanan araştırmada, son dönemde giderek daha fazla bebeğin 20 yaş dişleri olmaksızın doğduğuna, bu nedenle dişler için daha az yere ihtiyaç duyulduğuna ve çenelerin küçülmekte olduğuna da dikkat çekildi.