Evrensel Gazetesi'nin twitter hesabınının (@evrenselgzt) da aralarında bulunduğu 120 Twitter hesabına erişimin engellenmesine karar verildi.

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 28 Ocak 2016 tarih ve 2016/235 sayılı kararda şu ifadelere yer verildi: “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine TCK’nın 300, 301, 313 maddeleri ile 3713 sayılı kanunun 7/2 maddelerine temas eden paylaşımların yapıldığı söz konusu hesap sahipleri ile paylaşımları yapanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığımızca yürütülen 2016/302 soruşturma dosyasının derdest olduğu bu aşamada ilgili hesapların halen aktif halde bulundukları ve paylaşımların devam ettiği, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan söz konusu paylaşımların kamu güvenliği açısından arzettiği tehlike nazara alınarak yazımız ekinde gönderilen 120 adet Twitter hesabının 5156 sayılı yasanın 8/A maddesi uyarınca ilgili hesaplara/internet sayfalarına erişimin engellenmesi kamu adına talep olunmakla;

EVRAK İNCELENDİ GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:

Talepte bulunan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 27/01/2016 tarihli dilekçelerinde özetle 5651 sayılı yasanın 8-A maddesi 1. bendine göre;

“Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya birkaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişim engellenmesi kararı gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.”

Kararda, yapılan inceleme sonucunda 5652 sayılı yasanın 8/A Maddesi uyarınca, Evrensel’in Twitter hesabının da aralarında bulunduğu 120 Twitter hesabına erişimin engellenmesine karar verildiği belirtildi.”

TWITTER’IN YAZISI

Mahkemenin kararı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından Twitter’a, Twitter tarafından da Evrensel’in internet sitesine iletildi.

Twitter tarafından gönderilen yazıda şöyle denildi:

“Sayın Twitter Kullanıcısı:

@evrenselgzt Twitter hesabınızla ilgili Twitter’a Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca gönderilen (ekteki) içerik kaldırma talebi hakkında sizi bilgilendirmek amacıyla bu e-posta mesajını gönderiyoruz.

Bunu takiben Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kararını mahkemeye sunması ve 48 saat içerisinde mahkeme kararı alması gerekmektedir.

Twitter hesabınızla ilgili mahkeme kararı (ekli) tarafımıza iletilmiştir. Twitter, hesabınızla ile ilgili şu an için herhangi bir işlem yapmamıştır. Kullanıcıların seslerini duyurabilme hakkına saygı göstermek ve bu hakkı savunmak değer verdiğimiz ana ilkelerimizden biridir. Bu nedenle karara karşı uygun hukuksal dayanaklarımızı değerlendirip itiraz edebiliriz. Mahkeme kararına Türk mahkemeleri nezdinde itiraz etmeyi düşünüyorsanız, lütfen mümkün olan en kısa sürede bize haber veriniz.”

‘GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM’

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, karara itiraz edeceklerini belirtti ve bu kararın siyasi iktidarın sansür siciline işlenmiş yeni bir suç olduğunu dile getirdi.

Bu sansür ve gözdağı girişimlerinin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Evrensel’i yıldıramayacağını belirten Polat, “Evrensel, kendisini özgürlüklerin genişletilmesinden sorumlu bir gazete olarak görmeyi sürdürecek. Yine gerçekleri her ne pahasına olursa olsun yazacak ve gösterecek. Evrensel, bir gün son sansürcünün de haberini yapacak ve bunu da hem Twitter’dan, hem de diğer tüm iletişim mecralarından duyuracak” dedi.