Çağlayan’daki İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Evrensel yöneticilerinin yargılandığı iki ayrı davanın duruşması görüldü.

İlk duruşma, Vural Nasuhbeyoğlu ile Arif Koşar’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın karar celsesiydi. Nasuhbeyoğlu ve Koşar’ın katılmadığı duruşmada avukatları Devrim Avcı ile Mustafa Söğütlü hazır bulundu.

Avukat Avcı, müvekkillerinin atılı suçu işlediklerine dair unsurların oluşmadığını belirterek konuya ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını mahkemeye sundu. Avukat Söğütlü de ifade özgürlüğü kapsamında her iki müvekkilinin de beraatini talep etti.

Evrensel Cansu Pişkin’in haberine göre, kararını açıklayan mahkeme, Nasuhbeyoğlu ve Koşar’a “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan ayrı ayrı 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Nasuhbeyoğlu ve Koşar’ın yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle cezada indirime giden mahkeme, 11 ay 20 güne düşürdüğü hapis cezasını, 7 biner lira para cezasına dönüştürdü. Avukatlar kararı istinaf mahkemesine taşıyacak.

‘GAZETECİ KAMUYU İLGİLENDİREN OLAYLARI AKTARIR’

Nasuhbeyoğlu ve Koşar’ın ardından Fatih Polat’ın “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasına geçildi. Dönemin Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile dönemin TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının haberleştirildiği 22 Şubat 2010 tarihinde Evrensel’in sorumlu yazı işleri müdürü olan Polat’a “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme” suçlamasıyla dava açılmıştı. 5 Temmuz 2012’de çıkan basın affıyla Polat hakkında açılan kovuşturma ertelenmişti.

Ancak 3 yıl içinde başka bir suç işlediği gerekçesiyle kovuşturmaya kaldığı yerden devam edildi. Suçlamaya konu olan “Vekilleri fitiller bu işi çözerim” başlıklı habere açılan davanın ikinci duruşmasında Polat ve avukatları Avcı ile Söğütlü hazır bulundu.

Suçlamaya ilişkin savunmasını yapan Polat, söz konusu haberin Evrensel’in yayımladığı 22 Şubat 2010 tarihinden 1 gün önce Akşam gazetesinde çıktığını söyledi. Söz konusu kayıtların daha pek çok yerde haber olduğuna dikkat çeken Polat, ABD’yi sarsan ve Başkan Richard Nixon’un istifasıyla sonuçlanan Watergate Skandalını hatırlatarak:

“Ses kayıtları kişilerin görüşme ve özel hayatına ilişkinse gazeteci bunu haberleştirmez. Ancak kayıtta, seçilmiş ve atanmış kişilerin kamuyu ilgilendiren iletişimi söz konusuysa gazeteci bunu haber yapar.” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) bildirgesini de hatırlatan Polat, gazetecinin halkı ilgilendiren olayları aktarma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Polat, “Biz bunları mesleğimiz gereği yerine getiririz. Sonrasında başımıza ne gelirse eyvallah.” diyerek savunmasını bitirdi.

DOSYA BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLECEK

Polat’ın avukatı Devrim Avcı da, “ifşa etme” ifadesinin “kamuya açıklama, aktarma” anlamına geldiğini belirterek, “Zaten Evrensel’in haberinden önce kamuoyunun bildiği bir şey yeniden kamuoyuya ifşa edilmez.” dedi. 

Avcı mahkemeden, 21 Şubat 2010 tarihli Akşam gazetesine de soruşturma açılıp açılmadığının araştırılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, haberin çıktığı 22 Şubat 2010 tarihinden önce Evrensel gazetesinde davaya konu haberle ilgili yayın yapılıp yapılmadığı hususunda dosyanın bilişim uzmanı bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme, Akşam gazetesinin hangi yargı sınırında olduğu tespit edildikten sonra Avcı’nın talebinin kabulü ile Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Aralık’a ertelendi.

Kaynak: Evrensel