Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski eş genel yayın yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve Evrensel Yazarı İhsan Çaralan’ın yargılandığı davanın duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Evrensel’de yer alan habere göre, gazeteciler Hüseyin Aykol, İnan Kızılkaya ve Evrensel yazarı İhsan Çaralan’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada ceza çıktı. Akyol ve Çaralan için hükmün açıklanması geri bırakılırken denetimli serbestlik verildi. Kızılkaya ise sabıkası bulunduğu gerekçesiyle adli kontrole tabi tutuldu.

AKYOL VE KIZILKAYA’YA 1’ER YIL 10’AR AY 26’ŞAR GÜN CEZA

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Aykol ve Kızılkaya’ya “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla 1’er yıl 6’şar ay hapis cezası verdi. Mahkeme, gazetecilerin eylemlerini alenen gerçekleştirdiğini iddia ederek cezayı 1’er yıl 9’ar aya yükseltti.

Gazetecilerin aynı suçu değişik zamanlarda birden fazla kez işlediğini ileri süren mahkeme, cezayı 2’şer yıl 2’şer ay 8’er güne çıkardı.

Gazetecilerin yargılama sürecindeki davranışlarına atıfta bulunan mahkeme, cezayı 1’er yıl 10’ar ay 26’şar güne indirdi. Mahkeme hakimi, Aykol hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmederken, Kızılkaya hakkında sabıkası bulunduğu gerekçesiyle adli kontrol verdi.

ÇARALAN’A 11 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI

Mahkeme, İhsan Çaralan için de aynı suçtan 1 yıl hapis cezası verdi. Çaralan’ın eylemini alenen gerçekleştirdiğini ileri süren mahkeme, cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Çaralan’ın yargılamada ki davranışlarını göz önünde bulunduran mahkeme hakimi, cezayı 11 ay 20 güne indirdi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar veren mahkeme, 5 yıl süre ile denetimli serbestlik kararı verdi