Evrak ve dilekçe konusu kişinin belli isteği, talepleri veya itirazları gibi durumlar için kullanılan yazılı belge şeklinde bilinmekte olup her yerde işimizi kolaylaştıran genel prosedürler olduğu bilinmektedir. Evrak ve dilekçe örnekleri açısından öncelikli olarak dilekçenin tam olarak ne anlama geldiğini belirtmemiz gerekiyor. Herhangi bir konuda şikâyette bulunma, talepte bulunma veya isteği net olarak yetkili merceklere iletme kapsamında kurum, kuruluş, tüzel ve gerçek kişilere kişinin imzası beraberinde yazılan başvurular olduğu bilinmektedir. Dilekçelerin genel özelliği kayda geçiyor olması ve yasal sonuçlar doğurabilme kapasitesine sahip olmasıdır. İspat edici bir belge oluşu sayesinde dilekçeyi yazan kişiler ileriye dönük hakkını da savunabilmektedir.

Dilekçe Örnekleri

Dilekçe örnekleri resmi kurumlara verilen evrak niteliğinde değerlendirildiği için farklı çeşitlerde olabilmektedir. Her kurumun talep ettiği veya edebileceği dilekçeler farklılık göstereceği için öncesinde örnek şablonu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Aynı şekilde dilekçeyi yazacağınız kurumdaki yetkili kişiye de bu konuda danışabilirsiniz. Örnek dilekçeler açısından sık kullanılan liste ise şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Okula Dilekçe Örnekleri
  • SGK Dilekçe Örnekleri
  • Dava Dilekçe Örnekleri
  • Avukat Dilekçe Örnekleri
  • Hukuk Dilekçe Örnekleri
  • Nüfus Müdürlüğüne Dilekçe Örnekleri
  • Emniyet Müdürlüğüne Verilen Dilekçe Örnekleri

Yukarıda belirtilen dilekçe örnekleri haricinde pek çok özel ve tüzel kuruma da dilekçe yazmanız mümkün olabilir. Örneğin işkur dilekçesi de yazmanız gerekebilir. İşten çıkarılma gibi durumlarda kullanılan ve işlenen bir prosedür olan yazılı evrak beraberinde hakkınızı da savunmanız mümkün olabilmektedir.

Dilekçe Örneği

Dilekçe örneği kapsamında dilekçenin hangi kuruma yazılacağı önemli bir konu olup şu şekilde ilerlenmesi gerekir. Kurum ismi başlık olacak şekilde eksiksiz başlık atılmalıdır. Sağ üst köşede tarih olmalıdır. Dilekçenizi yazarken yazım ve noktalama kurallarına harfiyen uymanız gerekiyor olup uygun dille ifade edilmelidir. Ad, soyadı, imza, adres bilgileri metinin en altında yer almalıdır.

Dilekçe Örneği Word

Dilekçe örneği Word kapsamında araştırdığınız zaman otomatik olarak çok çeşitli dilekçe türleriyle karşılaşırsınız. Bu konuda uygulamanız gereken bazı adımlar olup şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Çizgisiz beyaz kâğıda yazılması
  • Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılması
  • Terimlerin anlaşılır olması
  • Yazım kurallarına uyumlu olması
  • İmza isim soy isim tarih olması
  • Duygusal içerik olmaması
  • Kurum ve kuruluşlara yazarken üslup veya hitap şekline dikkat edilmesi

Sözleşme Örneği

Sözleşme örneği genel bakımdan tarafların birbirine uygun beyanı karşılıklı olarak vermesi beraberinde hazırlanan evraktır. Karşılıklı rızanın ilki öneri ikincisi beyandır. Sözleşmelerde tarafların talepleri doğru şekilde ileriye dönük sorun oluşturmayacak şekilde belirtilmesine özen gösterilmelidir.

Sözleşmesi Word

Sözleşmelerde geçerlilik hali olabilmesi için iki ya da daha fazla kişinin yazılı sözleşmesi Word şeklinde yapılmalıdır. Sözleşme kapsamında oluşturulacak yazı Word ortamında hazırlanıp tarafların beyanlarıyla imzalanmalıdır. İmzalanmayan sözleşmeler geçerli olmayacağı için sözleşme kapsamında dikkat edilmesi gereken tüm kuralları harfiyen uygulamanız gerekmektedir.

Sözleşme veya dilekçe ile ilgili konularda detaylı ve doğru bilgi almak adına Resmi Evrak sitemizi ziyaret etmeniz işlemlerinizi daha da kolay yapmanızı sağlayacaktır. Sitemize daha hızlı ulaşım sağlayabilmek için Resmievrak.com yazmanız yeterli olacak olup istediğiniz konuda bilgi edinebilirsiniz.