Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınları devam ederken, Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in alevleri evinden uzak tutmak için belediye araçlarını kullandığı iddiası sosyal medyada gündem oldu.

Yangından en çok etkilenen yerleşimlerden biri olan Kalemler Mahallesi'nde yanmayan tek yerin kendi evi olduğu eleştirilerine yanıt veren Sözen, evinin de yandığını belirterek yanan evin görüntülerini sosyal medya hesabında yayınladığı bir videoyla paylaştı.

KAMPANYA BAŞLATILDI

Sosyal medya hesabından Sözen’i hedef alan eski AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, “Köy yanarken Şükrü Sözen’in malikanesi, yangından zarar görmemesi için belediyenin tüm ekipmanlarıyla korunmuş ve kendisi hala görevde” paylaşımı yaptı.

Bazı medya organlarında gündeme getirilen iddialarla ilgili sosyal medyada kampanya başlatıldı.

‘ŞOV YAPMAK İÇİN GELDİ’

AK Partililerin iddialarına önce yaptığı yazılı bir açıklamayla yanıt veren Sözen, “Eski bir milletvekili olan Gökçen Özdoğan Enç, yangın kontrol altına alındıktan sonra 12. günde, şov yapmak için bölgeye geldi. Yaraları sarmak yerine şahsıma yönelik başlatılan karalama kampanyasının temel unsuru olmasını hayretle izliyorum. Halk bizleri tanıyor. Ben bu kentte doğdum. Yaşadığım bu kenti ölesiye seviyorum. Böylesine acı duyduğum, kentimle ilgili içimin yandığı süreçte benim hassasiyetlerimi yapmacık gözyaşları olarak nitelendirmek insanlıktan uzak bir düşüncedir. Siz ve sizin klavyeleriniz, zihniyetiniz bu duyguları anlayamayacak kadar yapmacık” dedi.

‘KÖPEKLERİM İÇİN EVE GİTTİM’

İlçede günlerce süren yangınlar sırasında söndürme çalışmalarının koordinasyonu için sahada olduğunu hatırlatan Şükrü Sözen, alevlerin yaklaştığını haber aldığında evine gittiği anları şöyle anlattı:

“Büyük yangın felaketi 28 Temmuz tarihinde öğle saatlerinde Kalemler Mahallesi’nde bahçemizin bulunduğu bölgenin yaklaşık 2 kilometre üstünde başladı. Yangının bahçemize sıçradığı haberini alınca bölgeye ulaştım. Yangın tamamen her yeri sarmıştı.

Evimizin çatısı, depomuz ve ağaçlarımız yanmaya başlamıştı. Daha fazla müdahale edemeyeceğimizi anlayıp oradan uzaklaştık. Ancak sonradan çok sevdiğim 3 köpeğimin de yangın alanında olduğunu hatırlayarak çalışanlarımızla birlikte geri döndük. Onlar yanarsa vicdan azabı çekerim diye hayvanlarımın güvenliğini sağladım.”

‘BELEDİYE ARACI KULLANMADIM’

“O arada rüzgarın yön değiştirdiğini fark ettik. Daha önce bahçeye kurduğum yangın hidrantları sistemi ve jeneratörlerimizi çalıştırarak kendi imkanlarımızla, çalışanlarımızla birlikte yangını söndürdük.

Bu mücadelemiz sırasında Manavgat Belediyesi hizmet aracı veya herhangi bir itfaiye aracı asla görev yapmamıştır. Haberlerde geçen, ‘Yangın anında hendeklerin kazıldığı, etrafının temizlendiği, itfaiye araçları getirtildiği’ asla doğru değildir.

Daha sonra da traktörümün arkasına taktığım ilaç makinesiyle sulama ve soğutma işlemlerini gerçekleştirdik. Günün sonunda gelen tek bir arazözle de çevremizdeki 4-5 komşu evin soğutma işlemlerini gerçekleştirdik. Bizim mücadelemizle o evler az hasarla yangını atlattı.”

İddialarla ilgili açıklama yapan CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz ise, “Felaket bitti, siyaset başladı. Yangın ve bölge hakkında en kapsamlı bilgiye sahip Manavgat Belediye Başkanımızı toplantılara dahi çağırmadıkları gibi, gece gündüz verdiği mücadeleyi de karalamaya çalıştılar.

Paylaşılan harita görüntüleri de evin yalnızca tek bir cephesinde ağaçlar bulunduğunu gösteriyor. Diğer cephelerde yangın ihtimali olmayan düz arazi yer alıyor. Ayrıca evin etrafında doğal olarak ağaçlarla evin bağlantısını kesen yol bulunmaktadır. Yangın esnasında yol açılmış olması söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

KAMERA KAYITLARI YAYINLANDI

Manavgat yangınının başladığı 28 Temmuz günü alevlerin ulaştığı Kalemler’deki evinin kamera kayıtlarının yayınladığı görüntülerde Sözen’in dış kapıya gelişi, köpeklerini dışarı çıkardığı ve kendi bahçesinde yer alan hidrantlardan çekilen hortumlarla yangının söndürülmeye çalıştığı anlar yer alıyor.

Alevlerin Sözen’in bahçesine ulaştığı ve bahçe içindeki yangının söndürülmeye çalışıldığı dakikalar kamera kayıtlarına yansırken, evin yanan alanlarında yapılan çekimler de gösterildi.

KOMŞULAR İDDİALARI YALANLADI

Sözen’in yanıt videosunda bölgedeki komşuları da konuştu. Başkan Sözen’in gece 3’te su tankeriyle gelip bütün bölgeye yardımcı olduğunu söyleyen bir komşusu, “Ben sabaha kadar buradaydım.

Belediyenin 7 aracının burada olduğu iddiaları asla doğru değil” dedi. Komşulardan biri, “Şükrü Sözen oraya arazöz yığmış, iş makinesi yığmış’ diyorlar. Bu doğru değil” derken diğer komşusu da,

“Başkan, alevlerin içine girip benim evimi yanmaktan kurtardı. Lütfen yaşadığımız felaketle ilgili siyaset yapmayın” diye konuştu.