Euroleague Top 16 Turu'na kalma başarısı gösteren 3 temsilcimizden 2’si ilk maçlarını zor da olsa kazanmayı bildi. Galatasaray Liv Hospital son dönemde yaşadığı maddi sıkıntılara rağmen, oyuncularının ve Ergin Ataman’ın özverisi sayesinde son anda kendisini top16 turuna atmayı başardı. Burada işlerinin zor olduğu düşünülse de ilk maçlarında zorlu rakipleri Zalgiris Kaunas’ı geçmeyi başardılar.

Galatasaray, bu turda çok fazla ilerilere gidemese bile en azından 'inatçı' oyun yapısıyla zoru başarabileceğini gösterip her şeye rağmen bu turda 'kenar süsü' olmayacağı mesajını rakiplerine vermiş oldu.

Bu turu galibiyetle kapatan bir diğer temsilcimiz ise Anadolu Efes’ti. Maçın sonlarına kadar geriden gelen Anadolu Efes, Laboral Kutxa Vitoria karşısında maçı son periyotta lehine çevirmeyi bildi ve deplasmanda rakibi karşısında 72-67’lik skorla galip gelmeyi başardı.

Sezon başında bütçesini biraz daha düşürerek yoluna devam eden Anadolu Efes, genç ve gelecek vadeden oyuncularından aldığı olumlu katkılarla yoluna emin adımlarla hem Türkiye’de hem de Euroleague’de devam ediyor.

Euroleague’de mücadele eden bir diğer temsilcimiz ise Fenerbahçe Ülker'di. Fenerbahçe Ülker top16’da ilk maçını Avrupa basketbolunun güçlü ismi CSKA Moskova ile oynadı. Kendi evinde, seyircisinin de desteğiyle, rakibiyle başabaş bir oyun sergileyen Fenerbahçe Ülker, normal sürede rakibiyle yenişemedi. Normal süresi 74-74’lük skorla geçilen maçta, uzatma periyotlarında gülen taraf Rus ekibi CSKA Moskova oldu.

Euroleague’de gerek bütçesiyle gerek takım kalitesiyle en yüksek hedeflere sahip olan Fenerbahçe Ülker, diğer temsilcilerimizin tersine tura mağlubiyetle başladı. Bu maçlarda karşılaşılan hemen her rakip, basketbolda belli bir geleneğe ve ekole sahip olan rakipler olacak; dolayısıyla buraları çok dikkatli ve performanslı geçmek gerekir. Aksi halde bütçesi sizinkiyle denk olmayan ama belli bir ekole sahip bir takım hiç ummadığınız bir mağlubiyetle Avrupa defterini erkenden kapatmanıza sebep olabilir.

Ülkemizde bu konuda en şanslı takımlarından biri Anadolu Efes. Geleneğiyle bir okul hüviyeti taşıyan takım, bu başarılara alışık ve yoluna da emin adımlarla ilerliyor.

Dilerim basketbol geleneği taşıyan başka takımlarımız da Türkiye basketbolunda ön plana çıkmayı başarırlar -ki bu konuda Darüşşafaka Doğuş takımı sağlam adımlarla ilerliyor.

Beşiktaş İntegral Forex için de birkaç cümle etmekte fayda var. Küçük ama çok akıllıca harcanmış bir bütçeleri var. Basketbolu bilen beyinler tarafından yönetiliyorlar ve futbolun altında ezilmeyen bir şubeler.

Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş, Beşiktaş ve Banvit takımları doğru yatırımlar yapıyorlar ve ileriki yıllarda rakiplerinden sıyrılacak gibi duruyorlar. Bu durumun nedeni ise bir başka yazının konusu, bunu ayrıca tartışmakta fayda var.