Çanakkale'de geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Toria Festivali'nin 50'incisi başladı. Festival 16 Ağustos'a kadar devam edecek.

Bu yıl "Barış Kültürümüz Olsun" sloganı ile düzenlenen festival startı, kortej yürüyüşü ile verildi.

Çanakkale protokolü, birçok ülkeden gelen davetliler ve Çanakkalelilerin katıldığı kortej, belediye önünde başlayarak Demircioğlu Caddesi ve Koordon geçilerek Halk Bahçesi'nde bitti.

Bitiş yerinde düzenlenen açışta konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ulgur Gökhan, festivalin önemine vurgu yaparak, organizasyonu her yıl daha heyecanlı düzenlediklerini söyledi. Gökhan, festivalin asıl amacının barış olduğunu söyledi.

Gökhan, "Maalesef tarih boyunca hep varmış barışa özlem ve hiç bitmiyor. Emperyal güçlerin bitmek tükenmek bilmeyen ihtirasları, sürekli iştahlarını kabartan yenidünya düzeni yaratma hevesleri, bu heveslerini hayata geçirirken yitirilen canlar, barışı hep başka bahara erteliyor. Çanakkale'den barışa festival aracılığıyla kültürle sanatla bir kez daha selam durduk. Ortadoğu'da, yanı başımızdaki komşularımızda, Afrika'da yaşanan çatışmaların, akan kardeşkanlarının durmasını, silahların susmasını diliyorum." diye konuştu.

Konuşmanın ardından afiş yarışmasından dereceye girenlere para ödülü dağıtılırken, "Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü" ise bir grup çocuğa verildi. Festival kapsamında akşam Anadolu Ateşi Grubu gösteri yaptı. 16 Ağustos'a kadar devam edecek festival kapsamında Grup Ezgi, Jülide Özçelik, Volkan Konak, İncesaz, Gripin, Yörem Saz Grubu, Erdal Akkaya ve Duisburg Filarmoni Orkestrası ve Sezen Aksu tarafından konserler verilecek.