Ankara Çankaya’da yükselen başkentin en yüksek yapısı ünvanına sahip Portakal Çiçeği Rezidansı’nın giriş katında açılacak sanat galerisi sanatseverlere kapılarını açıyor. İşadamı, Koleksiyoner Ahmet Şahin tarafından inşa edilen binada yaşam başladığında Ankara’nın sanat merkezi olmaya aday adreslerden olacağını şimdiden ilan etmekte. PORT – ART Galeri’de yine Ahmet Şahin yönetiminde sergilerine devam edecek.

 

20 Nisan – 20 Mayıs arası gerçekleştirilecek “Üzgünüm Sizi Fark Edemedim” başlıklı karma sergi, biraz ironik bir yaklaşımla sanat eksikliğini hissettiren başkent için yeni bir mekanın kazandırılmasını ve bunun da kolayca fark edilebilecek bir yerde olmasını desteklemek amacı ile bir seçki sunuyor. Erkan Doğanay tarafından oluşturulan seçkide; Adam Bota, Ali İbrahim Öcal, Anna Wölk, Arda Yalkın, A.R. Gonzalez, Burak Can, Öztaş, Burak Kutlay, Ceren İleri, Coşkun Sami, Çağrı Saray, Deenesh Ghyczy, Deniz Aktaş, Deniz Gökduman, Ekin Onat Van Merhart, Erkan Doğanay, Esra Carus, Eylül Ceren Ersöz, Franziska Klotz, Gabor A. Nagy, Gülderen Görenek, Huri Kiriş, İpek Şenel, Müge Bilgin, Ragıp Basmazölmez, Raziye Kubat, Seçil Büyükkan, Serdal Kesgin, Seren Ceren Asyalı, Sultan Acar, Şenay Kazalova, Şevket Sönmez, Tan Taşpolatoğlu yer alıyor. 

 

20 yy.da üretilen sanat yapıtları ortak bir kaygıyla üretildikleri yakın dönemi, modern ve sonrasının nabzını tutmaya odaklanırlar. Konumları ve yaşadıkları tarih itibari ile çağın hızlı değişimi içerisinde yaşanan süreci konu edinerek, bu dönem içerisindeki konumları, üretim, dağıtım ve tüketim olgularına bağlı olarak biçimlendiğini söyleyebiliriz. Sanatın en önemli işlevlerinden birisinin bir olguya/düşünceye dair farkındalık yaratmak olduğu düşünüldüğünde, sanatçının içinde yaşadığı dönemin önemi de karşımıza çıkar. İşte bu noktada, etkisi ve sonuçları günümüzde daha keskin bir biçimde devam eden kent ve kent yaşamı ile insan ve mekan ilişkisine dair sorunsala yönelik sanatçılar etkin roller üstlenmekteler…

 

Tam da bu başlık paralelinde günümüz toplumu için her açıdan fark edilmek, ayrıcalıklı bir görünüm ve konuma sahip olmak gibi görsel etiketler üzerinden diğer benzerleri arasında bir ayrıcalık ortaya koymakta veya böylesi bir yanılgı yaratmaktadır. Çeşitli endüstriyel alanlarda imal edilerek büyük çoğunluğun dikkati ve tüketimine sunulan moda, sanat, teknoloji, elektronik ve konforlu, sadeleştirilmiş, tek tipleşmiş yaşam alanları üzerinden yaratılan ikonografik pazar hızla körüklenmekte ve büyütülmektedir. “Görünürlük Projesi” içeriğin kutsanmadığı, incelenmediği, dikkate alınmadığı ve yalnızca yüzeysel görünüm üzerinden algılanan adeta suni bir dünya hazırlamakta.

 

Tekbiçimli bir yapı üzerine inşa edilen kent yaşamının gösterdiği modern manzaranın altında yatan sınıf çelişkileri, yeni mimari, metropol görünümü ve yaşamı, kent yaşamı, yabancılaşma ve yıkım gibi konu başlıklarının yer aldığı çalışmalar Ankara’nın en yüksek binasının altında konumlanan PORT-ART galeride sergileniyor.

 

20 NİSAN – 20 MAYIS 2012

AÇILIŞ: 20 NİSAN (CUMA), SAAT: 18.30

PORT- ART GALLERY, Portakal Çiçeği Rezidans Farabi Sok. No: 12/6

Çankaya/ ANKARA