Türkiye'de konuşulmaya başlanması henüz kısa bir geçmişe dayanan 1915 soykırımı, 24 Nisan Salı saat 19.15'te Taksim Meydanı'nda düzenlenecek bir anma etkinliğiyle gündeme geliyor.

 

Kurbanların anıldığı 24 Nisan'da, 2010 yılından bu yana Taksim Meydanı'nda yapılan anmalar için bu yıl ilk kez Türkiye Ermenilerinden bir grup da çağrıda bulundu.

 

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu da 97 yıl önceki acıları paylaştığını belirterek Taksim’deki anmaya katılım çağrısı yaptı…

 

Ermeni toplumunun siyaset, bilim, edebiyat, sanat ve diğer alanlardaki önde gelenleri, 24 Nisan 1915 gecesi gözaltına alındı. Aynı gün, bugün Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan dönemin cezaevinde tutuldular ve buradan birçokları için dönüşü olmayan bir sürgün yoluna çıkarıldılar. Bu sebeple Ermeniler 1915'te yaşadıkları büyük trajedinin, yani Ermeni Soykırımı'nın başlangıç tarihi olarak kabul ettikleri 24 Nisan'da dünyanın dört bir yanında anmalar düzenliyor. Türkiye'de de son üç yıldır Taksim meydanında düzenlenen anmalara bu yıl ilk kez Ermeni toplumu da aktif olarak çağrıda bulundu.

 

Türkiye'de uzun yıllar bir tabu olarak üzeri örtülü tutulan ve hiç konuşulmayan Ermeni Soykırımı, Türkiye'de konuşulmaya başlanılması çok uzun bir geçmişe dayanmıyor. 1915 önce kapalı salonlarda konuşulmaya, son yıllarda da sokaklarda dile getirilmeye başlandı. 24 Nisanlarda Haydarpaşa Garı, Türk İslam Eserleri Müzesi önü gibi simgesel yerlerin dışında Taksim'de anmalar yapıldı.

 

2010'dan beri Taksim Meydanı'nda düzenlenen anmalara bu yıl Türkiye Ermenileri ilk kez bir çağrıda bulunarak aktif şekilde katılıyor.  24 Nisan Salı günü saat 19:15'te Taksim'de yapılacak anma için çağrı metninde simge olarak Ermeniler tarafından sıkça kullanılan nar seçildi.

 

Yaralı nar figürü, yaraların hala açık olduğu ve kanamaya devam ettiği anlamına geliyor. 

 

Etkinliğe çağrı yapanların isimleri ise şöyle:

Agop Alakuş, Agop Beştepe, Anna Turay, Arat Dink, Arda Kendirli, Artin Demirci, Avedis Dinçöz, Diran Bolat, Eliz Ulutaş, Etyen Mahçupyan, Garo Paylan, Harut Özer, Hayko Bağdat, İlhan Avcı, Jaklin Çelik, Karin Aprahamoğlu, Kenan Yenice, Kevork Tezekçi, Kristin Köse, Levon Balcı, Manuel Çıtak, Markar Esayan, Mayranuş Boğasyan, Misak Gergel, Nilko Demirci, Nubar Dinçöz, Ohannes Şaşkal, Ohannes Kılıçdağı, Payline Tomasyan, Samuel Boyacı, Silva Bingaz, Sinan Yıldız, Suren Bingaz, Tahuki Demirci, Tahuki Tovmasyan, Tamar Nalcı, Tatyos Bebek, Yetvart Tomasyan, Zakarya Mildanoğlu

 

HDK: 97 YIL ÖNCEKİ ACILARI PAYLAŞIYORUZ

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu açıklamasında şunlar dile getirildi: 

Anadolu’nun kadim halklarından Ermenilerin, yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklardan sürülerek ölüme yollandıkları ‘Büyük Felaket’i unutmuyoruz. Vicdan ve adalet duygularını yitirmemiş insanlar olarak hep birlikte bu gerçeklikle, tarihimizdeki soykırım ve katliamla yüzleşiyoruz.

  

Ermeni kültürünü sadece topraklarımızdan değil, hafızalarımızdan da silmeye çalışanlara inat çok kültürlü, çok kimlikli, çok dilli ve çok inançlı bir Türkiye’yi hep birlikte inşa ediyoruz. Bunun için bir araya geliyoruz. Tutucu ve ırkçı-milliyetçi çevrelere, kurum ve kuralların basınçlarına direniyoruz. Kin ve nefreti lanetliyoruz. Kin ve nefret tohumları ekenlerin ülkedeki egemenler olduğunu biliyoruz.

 

Halkların Demokratik Kongresi olarak, toplumlar arasındaki normalleşme adımlarını hızlandırmayı amaçlıyoruz.

  

Halkların Demokratik Kongresi olarak, 24 Nisan 19.15’te Taksim'de olacağız. ‘Bu toprakların ve tarihin acısı da, yası da hepimizin’ diyeceğiz. Vicdan ve adalet duygusuna sahip her yurttaşımızı da acıları paylaşmaya çağırıyoruz.