Geçen yıl 19 Eylül’de tarihi Ahtamar Kilisesi’nde 105 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ayin, bu yıl 11 Eylül’de ikinci kez yapılacak.

Bu yıl ikincisi 11 Eylül’de yapılacak olan ayin için hazırlıklar başladı. Ayin öncesi hazırlıkları değerlendirmek amacıyla Türkiye Ermeni Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve İstanbul Ermeni Patrikhanesi Başrahibi Tatul Anuşyan, Van Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti.

Aram Ateşyan ve Tatul Anuşyan ziyareti sırasında bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sorunsuz bir ayin gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Karaloğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Valiliğimize devrettiği yetki ile yılda bir kez Ahtamar’daki kilisemizde ayin yapmaya izin verme hakkını, yetkisini Valiliğimize devretmiştir. 2010 yılında ilk ayin gerçekleşmişti. Bu yılda 11 Eylül’de yine patrikhane ile yapacağımız görüşmeler neticesinde Ahtamar’da ikinci ayin yapılacak. Bugün onun hazırlık çalışmalarını beraber, Aram beyle oturup konuşacağız. Geçen yıl ciddi bir çalışma olmuştu, ortak bir çalışma olmuştu ve sorunsuz bir ayin gerçekleşmişti. Bu yıl da yine beraber Patrikhane ile Valiliğimiz arasındaki işbirliği ile inşallah sorunsuz bir ayin yapmayı hedefliyoruz. Bugünkü toplantımızda Aram bey’le onun detaylarını konuşacağız. Yine belki bir ortak bir komisyon kuracağız, bu ortak komisyonda yapılması edilmesi gereken konuları beraber konuşacağız. Sorunsuz bir ayin diliyorum. Aram beye ve ekibine hoş geldiniz diyorum” dedi.

HAC SORUNU BU YIL YOK

Türkiye Ermeni Patrik Vekili Başpiskopos Arem Ateşyan, geçtiğimiz yıl Ahtamar Kilisesi’ne haç takılmamasından dolayı bazı protestoların yaşandığını ancak bu yıl Haç sorununun olmadığını belirterek, sorunsuz bir ayin hedeflediklerini belirtti.

Ateşyan, “Kültür Bakanlığımızın müsaadeleriyle yılda bir kez olmak üzere bizim için çok önemli bir kilise ve mekan olan Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nde bu yıl da kısmet olursa Eylül ayının ikinci haftasında tekrar buraya gelip ayinimizi sunacağız. Geçen yıl huzur içinde geçti. Her ne kadar Haç’tan dolayı birkaç yerden protestolar olduysa da şimdi haç problemi yok. Umarım başka protestolarla karşılaşmayız. Ve bu sene de tekrar huzur içinde, Sayın Valimizle el ele verip gereken tedbirler alınacak. Ve dünyanın her köşesinde Ermeni cemaatimizin üyeleri buraya geleceklerdir. Sayı için bir şey söyleyemem. Kaç kişi gelebilir? Ama daha taze olduğu için inanıyorum ki birkaç bin kişi bu ayine katılacaklardır. Biz bugün sayın valimizle ön hazırlık yapmak için buradayız. 11 Eylül için ne tür hazırlıklar gerekiyor, ne tür ihtiyaçlarımızı Sayın Valimize iletmek için buradayız. Bunları konuşup tekrar buradan ayrılıyoruz.” diye konuştu.

Ateşyan ve ekibi Van Valiliği ziyaretinin ardından Ahtamar Adası’ndaki Ahtamar Kilisesi’ne geçti.

İpekyolu Gazetesi