Gomidas Enstitüsü’nün kurucusu ve direktörü, tarihçi Ara Sarafian, Murat Bardakçı’nın 2008’de yayınladığı Talat Paşa’nın gizli kalmış belgeleri üzerine yaptığı çalışmanın Türkçe çevirisinin Türkiye okurlarına tanıtımı amacıyla düzenlenen bir toplantı için İstanbul’a geliyor.

Sarafian, Talat Paşa’nın raporunu, “Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Ermenilerin 1915-17 yılları arasındaki imhasını anlatan, muhtemelen şu ana kadar ortaya çıkmış en önemli belge” olarak tanımlıyor ve bugüne kadar belgelerde yer alan istatistiklerin ciddi bir akademik incelemeye tabi tutulmadığını, oysa bunların yakından ele alınmayı gerektiren bir öneme sahip olduklarına dikkat çekiyor.

Türk arşivlerinde bulunan kaynaklara dayanarak söz konusu raporun eleştirel bir analizini sunan Sarafian, “Bu belgelerin Talat Paşa’nın elinde bulunması son derece önemli. Raporun Ermeni Soykırımı üzerine resmi Osmanlı kayıtlarına dayandığını düşünürsek önemi daha açık bir şekilde ortaya çıkıyor,” diyor ve ilave ediyor: “Ben bu gizli belgelerin ne anlama geldiği konusunda düşüncemi ortaya koydum. Sözümü, ağırlığı ve ciddiyeti olan bir tartışmaya açmak istiyorum."

Gomidas Enstitüsü tarafından yayımlanan “Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu”nun tanıtım toplantısı İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un ev sahipliğinde ve Anadolu Kültür’ün desteğiyle 25 Eylül 2011 Pazar günü saat 17:00-20:00 arasında Cezayir Toplantı Salonu’nda, düzenlenecek.

Tanıtım etkinliği kapsamında Ara Sarafian, Av. Eren Keskin, Yayıncı Osman Köker ve Tarihçi Mehmet Polatel’in (Boğaziçi Üniversitesi) katılacağı bir panelin ardından soru ve yanıt bölümü yer alacak.

Geçtiğimiz günlerde Ara Sarafian’ın “Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu” başlıklı çalışmasının yayımlanması Türk tarihçi Murat Bardakçı’nın şiddetli tepkisiyle karşılaşmıştı. Ermeni soykırımını inkâr eden Bardakçı’ya göre Sarafian’ın çalışması telif hakkı ihlali ve apaçık bir “hırsızlık”tı.

Bardakçı 2008 yılında, Ermeni soykırımının baş mimarlarından Talat Paşa’nın uzun yıllardır gizli kalmış özel belgelerinden oluşan bir derleme yayınlamıştı. 5 Eylül tarihli Turkish Daily News gazetesinde yayınlanan bir röportajında Sarafian Bardakçı’nın Talat Paşa belgelerini sunuş biçiminin sığ, eksik ve yanıltıcı olduğunu ifade ediyor. Konuyla ilgili Agos gazetesinden kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Sarafian’a göre Bardakçı’yı, Talat Paşa belgelerinin ortaya koyduğu gerçek “rahatsız” ediyor

“Talat Paşa’nın Ermeni Soykırımı Raporu”nun İngilizce versiyonu www.gomidas.org web sitesinden ücretsiz olarak indirilebiliyor. (ANF)