“Arap Baharı” olarak adlandırılan, 2010 yılının Aralık ayında başladıktan sonra Arap coğrafyasına yayılan ayaklanmaların beşinci yıldönümünde Türkiye’deki Suriyeli ve Iraklı mültecilerin hayatı “GeçErken” fotoğraf sergisinde bir araya geliyor.

Fotoğrafçılar Kerem Yücel ve Natalia Sancha ile gazeteci Serdar Korucu, Hayata Destek Derneği’nin çalışmaları kapsamında Diyarbakır ve Batman’da mülteci ailelerin hikayelerini dinledi ve yeni yaşamlarını fotoğrafladı.

Sanatçılar “GeçErken” sergisi ile savaşın yerinden ettiği yaşamlara dikkat çekiyor ve hala çok Geç kalınmış olmadığının altını çiziyor.

Henüz zaman varken ve Erkenken, savaştan başka seçenek tanınmamış bu insanlar yaşamlarımızdan Geçerken, elimizden onları izlemekten fazlasının da gelebileceğini hatırlatıyor. 

Sergi, kendilerine sunulan tek seçenek evlerini terk etmek olan bu ailelerin, onların bu topraklardan sadece Geçerken değil, burada bizimle yaşarken yazılmış hikâyelerini sunuyor.

2012 yılından bu yana kamp dışında mülteciler için projeler yürüyen Hayata Destek Derneği’nin Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu yıllardır Türkiye’de bulunuyor olsalar dahi hayata tutunmaya çalışan mültecilere destek mekanizmaları kurmak için geç olmadığını hatırlatıyor ve ekliyor: “Savaş ve şiddetten kaçıp Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmış, farklı kültürlere sahip bu mültecilerin bizi nasıl zenginleştirdiğini görmek için geç ve onlara kulak vermek, hayatımızın bir parçası yapmak içinse erken değil”

Sergide yer alan fotoğrafların hikâyelerini derleyen gazeteci Serdar Korucu ise Eylül ayında Bodrum sahiline vuran Kobanili bebeğin, Aylan Kurdi’nin cenazesinin mültecilerle ilgili kamuoyunda yarattığı kırılmaya rağmen yeni faciaların yaşandığının altını çiziyor: “Her gelen acı haber bize ne kadar geç kaldığımızı hatırlatıyor. Hayatta kalmak için Türkiye’ye gelenler içinse erken. Yapabileceğimiz çok şey var ve harekete geçmenin zamanı yarın değil bugün”

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi (ECHO) fonu ve Alman yardım kuruluşu Diakonie Katastrophenhilfe’nin desteği ile Hayata Destek Derneği tarafından organize edilen sergi 4-18 Aralık tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi, Bağdat Caddesi, Haldun Taner Sokak, No:11 Kadıköy/İstanbul adresinde görülebilir.

(Demokrat Haber)