ODTÜ mensubu bir grup akademisyen tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek ODTÜ Hrant Dink’i Anma Konferansı’nın konuşmacısı Joost Lagendijk.

Lagendijk 2009'dan bu yana Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nde kıdemli danışman olarak görev yapıyor. 1998- 2009 yılları arasında Avrupa Parlementosu Hollanda Yeşiller üyesi olarak görev aldı. Avrupa Parlamentosu'nda genel olarak Balkanlar ve Türkiye politikaları konusu ile ilgilendi. Uzun yıllar boyunca Avrupa Parlamentosu Türkiye Delegasyonu yönetim kurulu başkanlığı ve Kosova parlamento muhabirliği görevlerini yürüttü. Avrupa Parlamento üyesi olarak Avrupa sınırları, Avrupa Birliği-Amerika İlişkileri ve Avrupa'nın Müslüman Komşuları ile Olan İlişkileri konularında üç kitabı yayınlandı. Politikaya girmeden önce on yılın üzerinde bir süre yayıncılık yaptı. Utrecht Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu.

Lagendijk’ın konuşması “Why are political apologies so difficult?” (Siyasal özür dilemeler niye böyle zor?) başlığını taşıyor. Anma programında bu konuşmadan önce piyanist Can Çakmur’un konseri ve Ümit Kıvanç’ın “19 Ocak’tan 19 Ocak’a” isimli belgeselinin gösterimi de var.

ODTÜ’de Hrant Dink’i anma konferansları 2009 yılında düzenlenmeye başladı. İlk yıl konuşmacı Arjantin doğumlu düşünür, yazar Alberto Manguel’di. Manguel’in “Perseverance of Truth” (Doğrunun yaşama gücü) başlıklı konuşması daha sonra “A Reader on Reading” (2010) isimli kitabında yayımlandı. 2010 yılının konuşmacısı İsrailli muhalif gazeteci Amira Haas, konuşmasının başlığı ise “Israel/Palestine - The collision of two catastrophies” (Israil/Filistin - İki felaketin çarpışması) idi. 2011 yılında ise Britanyalı aktör, insan hakları ve LGBT eylemcisi, Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman tarafından yapılan konuşma, “Imagine you are the stranger” (Düşün ki yabancı sensin) başlığını taşıyordu.

Bu yılki anma programı ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi A Salonunda 17 Ocak 2012 Salı günü 14:00-17:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

DEMOKRAT HABER