İstanbul Shopping Fest, 20 Haziran Cuma günü 15.00’te Taksim'de takas pazarıyla protesto ediliyor. Bombalara Karşı Sofralar isimli topluluk, Taksim Meydanı İstiklal Caddesi girişine yerleştirilen Shopping Fest kapısının altına takas pazarı kurarak herkesi tüketim kültürüne karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Topluluktan yapılan açıklamada “Türkiye’de yaşayan insanların 46 milyonu yoksulken daha fazla satın almaya teşvik, insanların cebindeki son kuruşa göz dikmektir” denirken satın alma alışkanlığının yerine eskinin kıymetini bilme, paylaşma, takas, tamir, ikinci el, hibe, yenisini üretmeyi öğrenme gibi alternatifler önerildi. Ayrıca Soma faciasının kâr hırsı yüzünden gerçekleştiği hatırlatılarak “öldürülen işçilerin 40’ı çıkmadan hükümetin ‘daha fazla satın al’ ilanlarına dönmesi tuttukları yasın sahte olduğunu gösterir” denildi.

TAKAS PAZARI NASIL İŞLİYOR?

Takas pazarı en basit anlamıyla  eşya ihtiyacının para yerine takasla giderildiği ortamdır. Bombalara Karşı Sofralar’ın takas pazarında ihtiyacı olanın aldığına karşılık bir şey vermesi de şart değil. Giyim, elektronik, oyuncak veya kitap gibi taşınabilir her türlü eşya takas pazarına bırakılabilir veya ücretsiz alınabilir. 20 Haziran Cuma 3’te takas pazarlı protesto eylemine destek olmak için Taksim Meydanı’na gidebilir, pazarı büyütmek için evde kullanmadığınız eşyaları getirebilirsiniz. Eylemin Facebook sayfasından (http://on.fb.me/1pisIqY) güncel bilgilere ulaşılabilir.

BOMBALARA KARŞI SOFRALAR KİMDİR?

Bombalara Karşı Sofralar, İstanbul Tepebaşı’nda 4 aydır manavların atmak üzere olduğu sebzelerden yemek pişirip ücretsiz dağıtarak ve takas pazarı kurarak israfa ve tüketim kültürüne karşı farkındalık yaratmaya çalışıyor. Etkinlik ve eylemleri https://www.facebook.com/sofralar adresinden takip edilebilir.

(Demokrat Haber)