Geçen yıl hem paskalya hem de Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü gününe denk gelen 24 Nisan'da Ermeni asker Sevag Şahin Balıkçı "kazara" öldürülmüştü.

 

24 Nisan'a denk gelen bu olayın kaza değil bir cinayet olduğunu düşünen bir grup 21 Nisan’da yürüyüş yapacak.

 

Nor Zartonk ve Barış İçin Vicdani Ret Platformu’nun çağrısıyla yapılan eylem hakkında bilgi veren Arno Kalaycı, “Suçunun ne olduğunu bilmeyen basın emekçileri, öğrenciler, Kürt siyasetçiler, sosyalistler ve akademisyenlerin özgürlükleri aylarca ellerinden alınırken, Sevag Şahin Balıkçı'nın katili daha ilk duruşmada serbest bırakıldı. Cinayete tanık olanlar, katilin ailesi ve komutanlar tarafından yalan ifade vermeleri yönünde tehdit edildi. Komutanlar cinayet gününde iki farklı tutanak tutarak cinayeti örtbas etmeye çalıştı. 1915'te olduğu gibi bugün de bir Ermeni'yi öldürmek meşruiyetini koruyor” dedi.

 

“Bizler 21 Nisan Cumartesi günü saat 13.00'te Galatasaray Meydanı'nda toplanacağız. Ardından Taksim Meydanı'na yürüyüp bir basın açıklaması yapacağız” diyen Arno Kalaycı’nın ilettiği çağrı metni şöyle:

 

“Şaka”, “intihar” gibi bahanelerle örtbas edilmeye çalışılan şüpheli asker ölümlerini afişe etmek ve Sevag Şahin Balıkçı’yı ölümünün birinci yıldönümünde anmak için 21 Nisan Cumartesi saat 13.00’te Galatasaray Lisesi önünde buluşup Taksim Meydanı’na yürüyoruz.

 

Sevag Şahin Balıkçı’nın, Ermeni soykırımının 96. Yıldönümü olan 24 Nisan 2011’de, beraber askerlik yaptığı Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla “kazara” öldürüldüğü söylendi. Sevag Şahin Balıkçı’nın katili daha ilk duruşmada serbest bırakıldı.

 

Ancak Sevag Şahin Balıkçı’nın katili ve onu katleden zihniyet hâlâ mahkûm edilmedi. 24 Nisan’a yaklaştığımız şu günlerde yine gördük ki 1915′te olduğu gibi bir Ermeni’yi öldürmek ülkede meşruluğunu hâlâ koruyor ve katiller cezalandırılmıyor, devlet yetkilileri meydanlarda faşizmi ve ırkçılığı tetikliyor.

 

Deniz Güneş / Demokrat Haber İstanbul