32 yıl önce kaybettiğimiz büyük usta Ruhi Su, her yıl olduğu gibi bu yıl da 20 Eylül tarihinde türkülerle anılacak. Sanatçının dostları, yakınları ve temellerini 1975 yılında kendisinin attığı Ruhi Su Dostlar Korosu önce Zincirlikuyu Mezarlığı’nda sanatçıyı anacak.  Aynı günün akşamı ise Ruhi Su Dostlar Korosu, aynı zamanda Ruhi Su’nun öğrencisi olan ve 1975 yılında kurulan Dostlar Korosu’nun ilk koristlerinden Emin İgüs ile aynı sahneyi paylaşacak.

Şişli, Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde, saat 20.00’de başlayacak olan etkinliğin sunumunu Arzu Karadağ gerçekleştirecek. Etkinliğin açılış konuşmasını Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ilgın Su ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yapacaklar. Ruhi Su’nun Avustralya’da verdiği konserin belgeseliyle devam edecek olan gece konser programı ile sona erecek.

ESKİ ŞEFLERLE BULUŞMA

Ruhi Su anma etkinliği kapsamında düzenlenecek olan ve girişlerin ücretsiz olduğu konserin ilk bölümünde Ruhi Su Dostlar Korosu kendi repertuvarından oluşan türküleri şef Mutlu Ödemiş yönetiminde koral olarak seslendirecek. Koro aynı zamanda kendisine önceki yıllarda şeflik yapmış Hüseyin Tutkun ve Refik Köksal yönetiminde de birer türkü seslendirecek.

Anma gecesi son olarak Emin İgüs’ün solo konseri ile devam edecek.

EMİN İGÜS

Ruhi Su’nun yönettiği Dostlar Korosu’nda usta sanatçı ile yakın çalışma imkânı olmuş ve kurulduğu dönemde Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı'nın yönetiminde yer almıştır. Ezginin Günlüğü'nün kurucularından olup, bu grubun en önemli albümleri arasında sayılan Seni Düşünmek, Sabah Türküsü, Alagözlü Yar, Bahçedeki Sandal ve Ölüdeniz adlı albümlerde vokalist ve besteci olarak yer almıştır. 1990'da gruptan ayrıldıktan sonra çalışmalarını solo olarak yürütmüş, değişik topluluklarla yurt içinde ve dışında birçok konser vermiş, festivallere katılmıştır. 2002 yılında Bu Dünya Bir Pencere adlı bir albüm çıkarmıştır. 2003 yılında Bizim Ninniler adlı albümün müzik yönetmenliğini yapmıştır. Çeşitli albümlerde yönetmenlik ve danışmanlık yapmış, film müzikleri bestelemiştir. Berrak sesi ve türküleri özgün yorumuyla dinleyenlerin hayranlığını kazanmıştır. Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Nâzım Hikmet Akademisi bünyesinde çalışmalar yapmış, Nâzım Kumpanya'nın kurucuları arasında yer almıştır. 2014-2016 yılları arasında Ruhi Su Dostlar Korosu sanat danışmanlığı görevini de yürütmüştür. 2009 yılından bu yana Nâzım Oyuncuları’nın müzik yönetmenliğini yapmaktadır. Emin İgüs aynı zamanda toplumcu duyarlılığı ve siyasi duruşuyla da dikkat çekmektedir.

RUHİ SU DOSTLAR KOROSU

12 Eylül darbesiyle birlikte çalışmalarına ara vermek zorunda kalan koronun Ruhi Su ile dayanışması sanatçının ölümüne kadar devam eder. Ruhi Su’nun ölümünden sonra Sıdıka Su’nun çabaları ile yeniden bir araya gelerek çalışmalarını sürdürme kararı alan Dostlar Korosu, 1987 yılında, ustaya saygının bir ifadesi olarak adını ‘Ruhi Su Dostlar Korosu’ (RSDK) olarak değiştirir. Çalışmalarını Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, İbrahim Güler, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu ve Berktay T. Akyıldız gibi değerli müzik insanları yönetiminde sürdürür. RSDK, bugün halk müziğine katkı veren ve zevkle dinlenen çok sayıda yorumcunun çıkış noktasıdır ve ülkemizde, bunca yıldır yaşamını sürdüren, varlığını koruyan bir kaç amatör korodan biridir. Koro, 2012’den itibaren aynı yıl kurulan Ruhi Su Kültür Ve Sanat Derneği bünyesinde çalışmalarına devam eder. Ruhi Su Dostlar Korosu 2014 - 2016 yılları arasında çalışmalarını, Emin İgüs’ün sanat danışmanlığında, şef Mutlu Ödemiş’in yönetiminde sürdürmüştür. Günümüzde de Mutlu Ödemiş’in şefliğinde yoluna devam etmektedir.