Doğal kaynakların ülkeleri tembelleştirdiğini belirten dünyaca ünlü Rus satranç ustası Kasparov, 'Siz şanslısınız, doğal kaynaklarınız yok, petrolünüz yok. Statükoyu muhafaza etmek için hiçbir çıkarınız yok. Teknoloji sizin ülkenizin gelişmesinde çok büyük rol oynayabilir' dedi.

Garry Kasparov, SAP Forum 2011 etkinliği için Türkiye'ye geldi. 'En iyi hamle' sloganıyla iş dünyasında rekabet ve strateji geliştirmeye vurgu yapılan Forum'da Kasparov, Türkiye'de gelişim için gereken dinamizmin var olduğunu söyledi.

Efsane satranç ustası, "Bu büyüyen şehrin tüm enerjisini ve bu ülkenin dinamizmle dolu olduğunu görmek önemli. Türkiye'nin 2015'e kadar Avrupa Birliği'ne katılıp katılamayacağı konuşuluyordu. Şimdi ise 2015'e kadar AB dağılmadan kalabilecek mi endişeleri var." dedi.

Küresel ekonominin en çok yeni endüstriler ve yeni sanayilere ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Kasparov,  özellikle Avrupa ülkelerinin son yıllarda yenilik ve ekonomi konusundaki eksikliği para basarak gidermeye çalıştığına dikkat çeken Kasparov, gerekli olan hamlenin para basmak değil, gerçek değer üretmek olduğunun altını çizdi.

Kendisinin satrançtan dolayı bir strateji uzmanı olduğunu hatırlatan Kasparov, başarının yolunun risk almayı bilmekten geçtiğini söyledi. Türkiye, Brezilya gibi genç ve eğitimli nüfusa sahip ülkelere dikkat çeken satranç ustası, "Avrupa'da ve ABD'de bir yorgunluk var. İnsanlar rehavet içindeler. İleriye gitmek ve bunun için risk almak isteyen ülkelerin önünde büyük fırsatlar var." dedi.

Konuşmasında karar vermekle ilgili bir kitap yazdığını da dile getiren Kasparov, "Karar verme süreci tektir, aynı DNA ve parmak izi gibidir. Hepimiz farklı davranırız. Sizin kendi güçlerinizi ve zayıflıklarınızı bulmanız lazım. Karar vermenin temeli budur. Sizin kendi özünüzü öğrenmeniz ve daha sonra karşınızdaki rakibe bakmanız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kurumsal uygulama yazılımları sağlayıcısı SAP'ın, EMEA bölgesindeki en büyük etkinliği olan SAP Forum 2011'e birçok sektörden 5 binin üzerinde yönetici, bürokrat, sivil toplum kuruluşu ve teknoloji firması katıldı.

Kasparov kimdir?

Garry Kasparov 1985-2000 yılları arası dünya satranç şampiyonudur.

1985'te Anatoli Karpov'u yenerek dünya şampiyonu unvanını kazanmış, bu unvanı 2000 yılında yenildiği Vladimir Kramnik'e devretmiştir. Onun Temmuz 1999'daki FIDE Rating listesinde gerçekleştirdiği 2851 ELO puanı şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yüksek puandır. Pek çok kişi kendisini tarihte görülmüş en güçlü oyuncu olarak değerlendirmektedir.

Garry Kasparov, 10 Mart 2005 günü duzenlenen basın toplantısında, aktif satrancı bıraktığını açıklamıştır.