Yaşar Kemal’i İstanbul’da Babıali’de kimler, neden küçümsedi?

Yaşar Kemal’in en sevdiği Kürt destanı hangisiydi?

Yaşar Kemal’in Kürtçe ile ilişkisi neydi?

Türkiye İşçi Partisi’nde Kürtlerin kimlik mücadelesinde Yaşar Kemal nerede duruyordu?

Nobel Ödül Komitesi üyesinin itirafı neydi?

Akil İnsanlar Heyeti içinde yer almayı neden tercih etmedi?

Bu sorular, Ece Güneş Saadetyan’ın yönetmenliğini yaptığı, Rudaw TV için Kürtçe hazırlanan Yaşar Kemal belgeseli  ile 23 Kasım Pazartesi akşamı 21:05’te  (Erbil saati ile 22:05) yanıt bulacak.

Rudaw TV, Irak Kürdistan Federal Bölgesi'nde Barzani'ye yakınlığı ile bilinen bir televizyon kanalı.

“AK PARTİ VE ERDOĞAN KÜRT MESELESİ İÇİN SAMİMİ DEĞİLDİ”

Yaşar Kemal yılgın değildir ne var ki bedeni artık yorgundur. Ak Parti hükümetinin 2005’ten itibaren Kürt meselesinin çözümünde askeri yöntemler yerine siyasete yönelmesi ile başlayan barış sürecinde 2013’te kurulan akil insanlar heyetinde Yaşar Kemal’in de olması beklenir ama o yoktur.

Zülfü Livaneli o süreci şöyle belgeselde anlatıyor: “Bir kere Yaşar abi yaşlanmıştı . Bir hastalık süreci uzun zamandır devam ediyor yani fiziki olarak bazı şeyleri yapacak durumda değildi. Bir de Türkiye’de sadece Yaşar Kemal için değil birçok kişi için şöyle oldu, Ak Parti ve Erdoğan’ın Kürt meselesi için samimi olmadığı, bunu kendi politikası için seçim başarısı için kullanmakta olduğu görüşü yaygın bir görüştür, bugün bile. O yüzden o akil insanlar heyetinde bir fonksiyonu olmadığı halde orada yer almayı onun emellerine alet olmak gibi, AKP’ye destek olmak gibi algılayan çok insan oldu. O yüzden birçok kişi katılmadı oraya.”