Açıklama şöyle:

 

5 Haziran Salı akşamı geniş katılımlı bir toplantıyla bir araya gelen, farklı politik çevrelerden muhalif erkekler, Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler adıyla yapılacak bir eylemin çağrıcılığını üstlenme kararı aldı.

 

Kadınların kürtaj konusundaki iradelerini ellerinden almaya kalkışmak, kadına yönelik şiddet ve baskının apaçık bir şeklidir. Kürtaj, kadınların kendi nihai kararıyla gerçekleştirecekleri bir fiildir. Bunun hakkında ahkâm kesmek erkeklere düşmez. Erkeklerin, kadınları yok sayarak onlar adına konuşması, baskıcı erkek zihniyetinin ta kendisidir. Başbakan’ın, siyasetçilerin ve onun yardakçısı köşe yazarların yaptığı şey, yalnızca kendi siyasal iktidarlarını değil, aynı zamanda erkeklerin toplumdaki iktidarını pekiştirmektir.

 

Kadınların baskılanması karşısında susmak, ataerkil devletin kadınlara yönelik bu saldırısına sessiz kalmaktır. Bu şiddete sessiz kalmayacağımızı, hep birlikte ilan etmek için erkekleri sokağa çağırıyoruz. Biliyoruz ki kadınların bedenini daha da kısıtlamaya çalışan başta kürtaj yasağı ve benzeri girişimler, giderek otoriterleşen bir devletin habercisidir.

 

Bu mesele, devletin öncelikle kadınların bedenleri ve beraberinde tüm insanların bedenleri üstünde katı bir denetim kurma çabasıyla ilgilidir. Bu devlet, kimin öleceğine, kimin ne kadar doğurması gerektiğine karar verdiği gibi, kimin hayatta kalacağına, ya da dünyaya nasıl ve ne zaman geleceğine de karar vermek istiyor. Kadın bedenini, kendi nüfus politikası hesaplarının nesnesi olarak gören ucuz işgücü yaratmaya çalışan ekonomist mantığın, hayatın içine giderek daha da nüfuz etmesini, inanç simsarlığı yoluyla meşrulaştırmaya çalışıyor. Tecavüzcülerin sırtını sıvazlayan, kadın cinayetlerini görmezden gelen, kadınları eve kapatıp çocuk makinesine çevirmek isteyen bu ataerkil devletin karşısına, biz erkekler aynı zamanda kendi erkekliğimizle de yüzleşerek karşı durmak zorundayız. İktidarın erkek borazanları, kadınlara yazılı saldırılarına devam ederken biz sokaklarda, kendi sözümüzü söyleyeceğiz.

 

Bu karşı duruşu, mümkün olan her şehirde irili ufaklı gösterilerle yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu duruşu savunan erkeklerin, bulundukları her yerde kendi oluşturacakları inisiyatiflerle eyleme geçmek için bunu bir çağrı olarak görmesini istiyoruz.

 

Kürtaj yasağına karşı koyuyoruz, kadınlar adına konuşmayı reddediyoruz.

 

10 Haziran Pazar günü saat 14.00’de kürtaj yasağına karşı çıkan bütün erkekler sokaklara!

 

Kürtaj Yasağına Karşı Erkekler

 

Not: İstanbul Toplanma yeri: Tünel / Beyoğlu