Hrant Kasparyan  / Demokrat Haber

Aralarında BM, Avrupa Konseyi ve Kuzey Amerika’dan eğitimciler, üst düzey yetkililer ve bilim insanlarının da bulunduğu 40’tan fazla kişinin bir araya geleceği Uluslararası Holokost Eğitimi Semineri yarın İstanbul’da başlıyor.

İki gün sürecek olan seminerde Nazi soykırımının Güneydoğu Avrupa’da, Ortadoğu’da, Batı Asya’da ve Kuzey Afrika’da nasıl öğretilebileceği konusu ele alınacak.

Katılımın serbest olduğu ilk oturum, 23 Ekim Çarşamba günü saat 9:00’da Galatasaray Üniversitesi, Aydın Doğan Konferans Salonu’nda yapılacak. Oturuma Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, ABD Başkonsolosu Charles Hunter, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Ertan Tezgör, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İbrahim Bükel, AB Bakanlığı Sözcüsü Dr. Burak Erdiner ve Aladdin Projesi Direktörü Abe Radkin katılacak.

Irak eski İnsan Hakları Bakanı Bahtiyar Emin’in gerçekleştireceği ilk panele Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İsrail, Filistin Yönetimi, Fas, Irak, Bosna, Romanya, Hırvatistan ve Güney Amerika’dan üst düzey yetkililer ve uzmanlar bulunacak.

Paris merkezli Aladdin Projesi tarafından organize edilen seminer, ABD Holokost Anı Müzesi ve 1998’de kurulan hükümetler arası bir örgüt olan Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın (IHRA) desteğiyle gerçekleştirilecek. IHRA’ya bu dönem başkanlık yapan Kanada’nın direktörü Dr. Mario Silva ile önümüzdeki dönem başkanlık yapacak olan İngiltere’nin direktörü Sir Andrew Burns de seminerde hazır bulunacak.

2009 yılında başlayan Aladdin Projesi, Yahudiler ile Müslümanlar arasındaki diyalogu arttırmak ve birbirlerinin kültürlerini tanımalarını hedefliyor.
Türkiye’de daha önce gerçekleştirilen iki konferansa ek olarak, geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul’da ilk olarak Uluslararası Yaz Üniversitesi tarafından Kültürlerarası Liderlik programı açıldı. İki hafta boyunca dünyanın 16 farklı üniversitesinden toplam 53 öğrenci kültürlerarası becerilerini geliştirmek için bir araya geldi.

Her yaz yapılan bu program, barış ve saygı değerlerinin toplumdaki etkisini arttırmak, sivil toplumun yaygınlaştırmak, demokratik yönetimin alanının arttırılmak ve kültürel çeşitliliğin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Seminer hakkında detaylı bilgi için 0538 821 7540 numaralı telefondan PEN Yazarlar Derneği Başkanı ve Aladdin Proje Türkiye komitesi üyesi Tarık Günersel’e müracaat edilebilir.

Aladdin Projesi hakkında daha fazla bilgi için www.projetaladin.org internet sitesi ziyaret edilebilir.