İsmail Beşikci Vakfı (İBV) 25 Ekim Cumartesi günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsünde 1915 Diyarbakır ve Kürtler” başlığıyla yürüttüğü sözlü tarih projesinin sempozyumunu gerçekleştirecek. Yurt içinden ve yurt dışından akademisyenlerin katılacağı sempozyumda Belleklerde 1915 ve “1915’i Tartışmak” başlıklarında 2 oturum yapılacak.

Sempozyumun açış konuşmalarını İsmail Beşikci Vakfı adına İBV yönetim kurulu başkanı İbrahim Gürbüz, İBV Onursal Başkanı Dr. İsmail Beşikci ve Ermeni Soykırımı çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Raymond Kevorkian yapacak. Ermeni soykırımı çalışmalarıyla bilinen bir isim olan ve bu alanda birçok kitap kaleme alan Kevorkian, “Osmanlı bağlamında Ermeni Kürt ilişkileri üzerine düşünceler” başlığıyla bir konuşma gerçekleştirecek.

Daha sonra “Belleklerde 1915” konulu oturum gerçekleşecek. Tarihçi Bülent Bilmez’in moderatörlüğünü yapacağı oturumda “1915 Diyarbakır ve Kürtler” projesinin koordinatörü Namık K. Dinç, “1915 Öncesi İlişkiler ve Bir Toplumsal Kurum Olarak Kirvelik” başlığıyla sunum yapacak. Namık K. Dinç projenin içeriğinden ve sahadaki deneyiminden yararlanarak sunum yapacak.

Oturumun ikinci konuşmacısı olan projenin saha araştırmacısı Adnan Çelik, “İnkâr Değil İkrar: 1915’in Kürtçede ‘Dile Geliş’ Biçimleri” başlığıyla bir sunum yapacak. Çelik’in yapacağı sunumda ağırlıklı olarak Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde 1915’in nasıl ifade edildiği üzerine konuşacak.

Daha sonra Yardımcı Doç. Dr. Seda Altuğ; “Bugünden geçmişe Ermeni soykırımı; Kürtler, toprak ve devletler” konulu sunumunu yapacak. Altuğ özellikle Batman Beşiri hattında saha çalışmaları yapmıştı.

Altuğ’dan sonra 1. oturumun son konuşmacısı Lokman Sazan; “1915 sürecinde Derik, kolektif hafıza, inkar ve yüzleşme üzerine anlatılar” konulu sunumunu yapacak. Lokman Sazan, Derik Ermenileri üzerine yüksek lisans tezi hazırlamıştı. Lokman Sazan’ın sunumundan sonra soru cevap bölümüyle ilk oturum sona erecek.

İKİNCİ OTURUM

“1915 Diyarbakır ve Kürtler” sempozyumunun ikinci oturumu “1915’i Tartışmak” başlığıyla gerçekleşecek. Bu oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Arus Yumul yapacak. Oturumda Hans Lukas Kieser, “Bir soykırım faktörü ve makanı olarak Diyarbakır, Ermeniler, Kürtler ve devlet 1895-1915” başlığıyla bir sunum yapacak. Kieser; Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Kürt, Ermeni ve Osmanlı İmparatorluğu ilişkilerini incelediği önemli bir kaynak niteliğindeki “Iskalanmış Barış” adlı çalışmasıyla da biliniyor.

Kieser’den sonra sözü Yektan Türkyılmaz alacak. Türkyılmaz; “1915’te Van’ı yeniden düşünmek” başlığıyla bir sunum yapacak. Türkyılmaz Ermeni soykırımı üzerine yaptığı arşiv çalışmalarıyla biliniyor. Ermenistan arşivlerinde araştırma yapan Türkyılmaz’dan sonra sözü Mehmet Polatel alacak. Polatel Ermeni soykırımında, Ermeni mallarının transferi konusunda çalışmalar yürütmüş bir isim. Polatel. “Diyarbakır’da yerel aktörler ve Ermeni mallarının gaspı” konulu bir konuşma yapacak.

Soru cevap bölümünden sonra sempozyum son bulacak. (Kadir Kaçan / Demokrat Haber)

1915, Diyarbekir ve Kürtler Sempozyumu

Sempozyuma 1915 an, Diyarbekir û Kurdan

1915, ՏԻՅԱՐՊԷՔԻՐ (ՏԻԳՐԱՆԱԿԵՐՏ) ԵՒ ՔԻՒՐՏԵՐԸ

Symposium of 1915, Diayrbekir and Kurds