Demokrat Haber / Veli Bayrak 

Siyah saçlarından hatem yüzlerin, Bu yıl bu dağların karı erimez, Geldim şu âlemi ıslah edeyim, Çamşıhına vardım haraba olmuş. Halk türkülerini Ozanlık geleneğine gönül vermiş Halk Ozanlarından dinleyen birisine yukarıda ki türkülerden herhangi birini usulca mırıldanıp “Size kimi anımsattı” diye sorsanız kuşkusuz Feyzullah Çınar diyecektir. 

Alevi Ozanların içerisinde köyden kente göçüp de geleneksel kültüründen hiçbir şey kaybetmeyen ender kişilerden birisidir Feyzullah Çınar. Zira Feyzullah Çınar halkının sorunlarına duyarsız kalmamış, dönemim ağır ve baskıcı koşullarında her türlü baskı ve zorbalıklara rağmen türkülerini söylemekte ısrar etmiştir.

Feyzullah Çınar 1960'lı ve 70'li yılların o zor günlerinde Türkiye'yi bir uçtan diğer uca dolaşmış, halkına umut olmuş onları yüreklendirmiştir. 1950 yılında türkü söylemeye başlayan Feyzullah Çınar ilk plağını 1966 yılında çıkarmıştır. Hayati boyunca Alevi deyişleri ve devrimci türküler söylediği için birçok kez tutuklanıp hapse atılmıştır.

1969 yılında Fransa’ya giderek, Alevi-Bektaşi kültürü ve müziği üzerine Irene Melikoff'la birlikte konferanslara katılıp konserler vermiştir. Bu arada Fransa Radyo Televizyonu ve Unesco tarafından iki adet uzunçaları ( long-play) yayınlanmıştır.

1937’de Sivas’ın Divriği ilçesinin Gürpınar ( Çamağa ) köyünde dünyaya gelen Halk Ozanı Feyzullah Çınar, 1983 yılında henüz 46 yaşındayken hayata gözlerini yummuştur.

Ozanlık geleneğinin unutulmaz isimlerinden olan Halk Ozanı Feyzullah Çınar aramızdan ayrılışının 30. Yılında Merkezi Ankara’da bulunan OZAN-DER tarafından düzenlenen anma etkiliğinde anılacak.

23 Ekim 1983 günü 46 yaşında aramızdan ayrılan Halk Ozanı Feyzullah Çınar Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla anılacak.

Anma programı 27 Ekim 2013 günü Saat 11.00 ‘ da Turluçayır da adına yaptırılan parkta başlayacak. Feyzullah Çınar’ın burada bulunan anıtına çelenk koyma ve saygı duruşunun ardından Saat 13.00’de Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney sahnesinde kızı Hüsniye ÇINAR’IN sunumuyla gerçekleştirilecek olan anma etkinliği, OZAN-DER Başkanı Kenan ŞAHBUDAK’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. 

Anma etkinliği oğlu Hüseyin Cem ÇINAR’IN hazırladığı sinevizyon gösteriminin ardından konuşmasını yapmak üzere Kaya AYDOĞAN söz alacak. Feyzullah Çınar için hazırlamakta olduğu kitap ve belgesele ilişkin bilgiler vererek Feyzullah ÇINAR hakkında anlatımlarda bulunduktan sonra program İsmail İPEK, Talip ŞAHİN, Ali BALLIKTAŞ (Mazlumi), Mehmet GÖKÇE, Hüsnü İYİDOĞAN (Leşgeri), Murat METİN ve Malik İNCİ’nin dinletileriyle sona erecek.

Bu vesile ile OZAN-DER Başkanı Kenan ŞAHBUDAK; Halk Ozanlığı geleneğinin en etkili isimlerinden birisi olan Feyzullah ÇINAR’I anma etkinliğine tüm ozan ve türkü dostlarını davet etmektedir.