15-18 Ağustos'ta 50'nci Ulusal, 24'üncü Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinin programı belli oldu.

Hacıbektaş Veli'nin türbesinin bulunduğu Hacıbektaş ilçesindeki Hacıbektaş Veli külliyesinin 16 Ağustos 1963 yılında yeniden açılması nedeniyle Hacı Bektaş Veli anısına bu yıl düzenlenecek etkinlikler 15 Ağustos Perşembe günü saat 11.00'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki yapılacak.

Etkinlikler Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde Alevi Bektaşi dernek, vakıf ve liderlerinin yıllık gelişmeleri değerlendireceği Kartal Cem Evi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Saçlı'nın başkanlığında bir toplantı düzenlenecek.

Toplantıda ayrıca Münih Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Özgür Savaşçı, Avusturya Alevi İnanç Kurumu Başkanı Kazım Gülfırat ve Viyana Alevi Kültür Birliği'nden Araştırmacı Yazar Kazım Balaban'ın katılacağı "Yurt dışından Alevi-Bektaşiliğe Bakış" adlı sunum gerçekleşecek.

Yanı sıra Dede Alevi Dedeler Birliği'nden Ali Bektaş'ın başkanlığında dernek-vakıf-federasyon-dedeler- babalar ve çelebilerin temsilcilerinin konuşacağı "Dedeler Örgütlenmeli mi? Ortak Payda ne olmalı? adı altında sunumlar da yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş semah ekibinin gösterisinin ardından konuşmalarla devam edilecek.

Hacıbektaş Belediyesi tarafından etkinlikler çerçevesinde düzenlenen öykü, serbest ve hece vezni şiir yarışmasında dereceye girenlere ödüllerinin de verileceği açılışta ayrıca bu yıl ki Uluslararası Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış ödülü de sahibini bulacak.

Etkinliklere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılması beklenirken, katılım davetiyesi gönderilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın törenlere katılıp katılmayacağı ise netlik kazanmadı.

Etkinlikte hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in temsil etmesi bekleniyor.

18 Ağustos'ta sona erecek etkinliklerde çeşitli panel ve söyleşilerin yanı sıra resim sergileri açılacak tiyatro gösterileri sunulacak.

Etkinliklerde 3 gün boyunca akşam etkinliklerinde Sadık Gül, Kazım Kalaycı, Zeynep Karababa, Ali Eren Çınar, Edip Akbayram, Oğuz Aksaç, Sabahat Akkiraz, Ali Mahzuni, Hasan Yükselir, Berrin Suları, Mustafa Özarslan Alevi-Bektaşi nefes ve türkülerini seslendirecekler, yurdun değişik yörelerinden gelen semah ekipleri de gösteriler sunacak. (CNNTÜRK)