DEMOKRAT HABER

Dünyanın yaşayan en iyi keman virtüözlerinden birisi olan Farid Farjad, Türkiye’de konser turnesine çıkıyor. Çaldığı parçalardaki duygusallık ve tek enstrümanla da olsa insanı farklı bir dünyaya götürmesinden "Kemanı ağlatan adam" olarak bilinen Farjad, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde konser vermek için yola çıktı.

Farjad, 5 Ekim’de İzmir’de vereceği konserin ardından Erzurum, Ankara, Gaziantep, Mersin, Diyarbakır ve İstanbul’da da konserler dizisine devam edecek. Batıdan doğuya Türkiye’yi keşfedecek olan sanatçı kemanın ritmiyle kalplere dokunacak.

Konserlerinde piyanoda Iğdır asıllı ünlü Ermeni piyanist olan ve Los Angeles’ta yaşayan Armen AHARONIAN eşlik ederken, keman ve piyano halkların kardeşliği için ritim tutturacak. Farjad’ın eşi Mitra Tavakoli FARJAD da konserlerin bir bölümünde birlikte olacak.

Farslı müzisyen kendi ülkesinin çektiği acıları da unutmadığını kemanına yüklediği hasret ve ayrılık ezgileriyle dile getiriyor. Etnik kimliklere kemanı ile sahip çıkan Farjad, bu konserler dizisinde de ‘Sarı Gelin’ ezgisini yine parçalanmış hayatlara adayacak…

FARİD FARJAD KİMDİR?

8 yaşından beri keman çalan İranlı bir müzisyen olan Farjad, 1938 yılında Tahran’da doğdu. 1966 yılında, Tahran Müzik Konservatuarı'nda klasik müzik üzerine master yapan Farjad, bundan sonraki adımında Tahran Senfoni Orkestrası'nda önemli görevler üstlendi. Fars Halk Müziği birikimine sahip olan Farjad, keman ile Klasik Batı müziği üzerinde de çalışmalarda bulundu.

Pehlevi Hanedanı döneminde doğan Farjad, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi öncesinde ülkesinden ayrılarak Kaliforniya'ya yerleşti. Bu yıldan itibaren ABD vatandaşlığına geçti ve yaşamını ABD'de sürdürdü. Fakat kendisini ABD’li değil, İranlı ve Farslı olarak nitelendiriyor. Devrimden sonra Farjad'ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklandı. Sanatçı yıllardır Los Angeles'ta yaşıyor.

Farjad’ın, yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu Anroozha (O Günler) isminde beş albümden oluşan bir albüm serisi bulunuyor. Ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif iki albüm de sanatçının eserleri arasında. Bu albümlerde Farjad, kendi deyimiyle doğadaki hüznü notalara dökmüştür. Albümlerinin bu yönde oluşmasının sebeplerinden birisi olarak devrimden sonra ülkesinden uzaklaşması ve ülkesinden uzakta yaşamak zorunda kalmasını gösterdi. Anroozha serisinin ilk dördünde Farjad'a Abdi Yamini, beşinci albümde ise eşi Mitra Tavakkoli Farjad piyano ile eşlik etmiştir.

FARID FARJAD 2011 Türkiye Turnesi

Keman Farid Farjad

Piyano Armen Aharonian-Mitra Tavakoli

Konser takvimi

05 Ekim 2011 İzmir/ İsmet İnönü Sanat Merkezi
07 Ekim 2011 Erzurum/Atatürk Üniversitesi Kongre Salonu
08 Ekim 2011 Ankara/ Meb Şura Salonu
10 Ekim 2011 Gaziantep/ 100.Yıl Anfi Tiyatro
12 Ekim 2011 Mersin/ Atatürk Kongre Merkezi
14 Ekim 2011 Diyarbakır/ Dicle Üniversitesi Konser Salonu
15 Ekim 2011 İstanbul/ Cadde Bostan Kültür Merkezi
19 Ekim 2011 İstanbul/ Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu

Not: Tüm konserler 20.30’da başlamaktadır.