Bu yıl 7. kez gerçekleştirilecek Şiirİstanbul Uluslararası Şiir Festivali, artık İstanbul’un bir geleneği.

 

İki yıl önce şiiri; saraylara, köşklere sokarak itibar kazandıracağını sananlara karşı “Şiir Her Yerdedir” deyip sokaklara, meydanlara çıktılar.

 

Geçen yıl, Arap halklarının özgürlük coşkusunu paylaşarak “Arap Baharı İstanbul’da, Şiir Kazanacak!” başlığıyla Arap Şiirinin en seçkin konuklarını ağırladılar.

 

Bu yıl ise; sanatların her düzeyde karşılaştığı baskı ve hegemonya sorununa dikkat çekmek için, herkesi “Efendisiz Sanat” mottosunu paylaşmaya çağırıyorlar.

 

Şiiristanbul’un bu yılki konukları ve ülkeleri şöyle: Pablo Poblete (Şili), Fatiha Morchid (Fas), Murad Sudani (Filistin), Bruno Cany (Fransa). Philippe Tancelin (Fransa), Serpilekin Adelin (Fransa). Maria Grazia Calandrone (İtalya, Paul Shaul (Lübnan), Armen Shekoyan (Ermenistan), Dimitır Kenarov (Bulgaristan)

 

Festival, 29 Mayıs 2012 akşamı Aya İrini’de Borusan Quartet’in konser vereceği Açılış Töreniyle başlayacak. Tiyatro sanatçısı Dilek Türker’in sunacağı tören’e Türkiye şiirine emek vermiş üç büyük isim Kemal Burkay, Hilmi Yavuz, Sait Maden onur konuğu olarak katılacak. Gecede Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü öğrencileri Edgar Alen Poe’nun “Kuzgun” şiirinin Oğuz Baykara tarafından yapılan çevirisini seslendirecekler.

 

Festival; Suada, Boğaziçi Üniversitesi, Kadıköy Koşuyolu Mahallevi, 500. Yıl Vakfına ait Beyoğlu Galataevi, Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü gibi mekanlarda sürecek. Festivalde genç şairlerin buluştuğu “yeni renkler” ve geleneksel hale gelen “Kadın şairler Buluşması” gibi etkinlikler de yer alacak. Festival program kitapçığı ve festival kitabı ise festival öncesinde yayınlanacak. ŞİİRİSTANBUL, 2 Haziran’da, “şiir hatları vapuru” ile sona erecek.

 

MOTTO’NUN AÇILIMI:

Sanata el konulan bir çağda yaşıyoruz. Müzeleri, sanat kurumları, fuarları, galerileri, sanat programları, medyası, belediyeleri, devleti, politikacıları ve şirketleriyle küresel düzeydeki bu el koyma her gün farklı hegemonya biçimleri alıyor.

 

Sanatçının sırtından attığı asilzade efendilerinin yerini bugün farklı efendiler almak için birbiriyle yarışıyor.

 

Şiir; tüm sanatları, kendini boyunduruk altına almaya çabalayan bu yeni efendilerine hayır demeye çağırıyor.