Diyarbakır'da, 12 Eylül askeri müdahalesini yapanlarla işbirlikçilerinin yargılanması ve Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nin İnsan Hakları Müzesi olması talepleriyle 30 Eylül Pazar günü miting düzenlenecek.

 

78'liler Girişimi ile Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu'nca 30 Eylül Pazar günü İstasyon Meydanı'nda miting düzenlenmesi kararı alındı.

 

78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve AK Parti yetkililerinin birçok kez Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevi'nin yıkılacağını söylediğini hatırlatarak, "Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin toplumsal hafızasında yoğun acı yüklü sembolik bir yere sahiptir. Diyarbakır Cezaevi, Kürtlerin uğradığı katmerli haksızlığın, adaletsizliğin, bir halkı halk yapan direniş ruhunun kahramanlarının cisimleşmiş ifadesidir. Mazlum Doğanlar, Hayri Durmuşlar, Kemal Pirler, Ferhat Kurtaylar, Necmettin Büyükkaya'lardır. Diyarbakır Cezaevini yıkarak Kürtlere karşı işlenmiş bir insanlık suçunu unutturamazsınız. Kürt halkı bunu asla kabul etmez" dedi.

 

İNSAN HAKLARI MÜZESİ TALEP EDİLECEK

Can, taleplerinin 1980-84 döneminde 12 Eylül darbecilerinin Kürt halkına yaşattığı işkence ve vahşet koşullarını sergileyen, mağdurları onurlandıran, toplumu bir daha aynı şeylerin yaşanmaması yönünde eğiten, dolayısıyla hatırlatan, toplumsal hafızanın bir halkın süregelen inkar ve yok edilmesi değil, olumlu ve yapıcı yönden yeniden kurulmasına katkıda bulunan, barış ve kardeşlik sembolü bir İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesi olduğunu söyledi.

 

Can, müze taleplerinin yanı sıra işkence ve vahşet koşullarını sorumlusu 12 Eylül darbecilerinin ve Diyarbakır Cezaevi'ndeki işbirlikçilerinin yargılanmasını da istediklerini ifade ederek, "Bu talep doğrultusunda, 30 Eylül 2012 Pazar günü saat 15.00'de Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda onlarca demokratik kitle ve sivil toplum örgütünün, sendikanın, meslek kuruluşunun, kadın örgütünün, inisiyatifin katılımı ve desteğiyle bir büyük miting düzenliyoruz" diye konuştu.

 

AMAÇ DAVA SORUŞTURMASININ HIZLANMASI

Can, Kenan Evran ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın içinin boş olduğunu, Diyarbakır'daki 12 Eylül ile ilgili soruşturmanın ise sürdüğünü söyledi. Can, "Amacımız, yüzbinlerin katılacağı bu miting ile dava ve soruşturmanın hızlanmasını sağlamak ve bunların göstermelik olmamasını istemektir. Bu nedenle Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan bu miting bizler açısından çok önemlidir" dedi.