İstanbul'da çok sayıda siyasi parti, demokratik kurum ve sendika, 12 Eylül askeri darbesinin 31. yıl dönümü nedeniyle 11 Eylül'de Kadıköy'de miting düzenleyecek.

Etkisi 31 yıldır silinemeyen 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümü nedeniyle 11 Eylül Pazar günü Kadıköy'de toplanılacak.

Çok sayıda kurumun temsilcileri, miting için İstanbul Valiliği'ne başvuruda bulundu.

Valilik önünde bir araya gelen kurum temsilcileri adına basına açıklama yapan Yunus Bircan, 12 Eylül darbecilerinin yargılanması, 12 Eylül darbe anayasasının toptan kaldırılması, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir anayasanın yapılması için toplandıklarını söyledi.

"Darbesiz bir Türkiye, darbesiz bir toplum ve siyaset" istediklerini dile getiren Bircan, "kanlı geçmişe sünger çekerek, hak ihlallerini ve kıyıcılıkları yok sayarak sağlıklı bir gelecek kurulamayacağını" söyledi.

Bircan, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istedi, 12 Eylül ve sürekli darbecilikle hesaplaşılması gerektiğini ifade etti.

Yunus Bircan, 12 Eylül darbecilerinin darbeyle toplumun önünü kapattığını, hayatın her alanında yerleşik kimlik kazandırıldığını kaydetti, toplumun son 40 yıldır sürekli darbe korkusu ile yaşadığını belirtti.

Darbecilerin yargılanmasının yeterli olmayacağını söyleyen Bircan, "Darbe demokrasiye karşı yapılmışsa, darbecilerin yargılanması demokratik hak ve özgürlüklerin geliştirilmesiyle tamamlanmalıdır" dedi.

Bircan, tüm darbe karşıtlarını, muhataplarını, demokrasi yanlılarını 11 Eylül 2011 tarihinde Kadıköy'de düzenleyecekleri mitinge davet etti.

Miting çağrıcısı kurumlar:

78’liler Girişimi, DÖH, BDP, HAK-PAR, İHD, EDP, Uluslurarası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-DER), SODEV, Kaldıraç, ÖDP, SBH, TÖP, KESK/ İst. Şubeler Platformu, EMEP, TMMDB/İst. İKK, EHP, İst Tabip Odası, SDP, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Sosyalist Gelecek, Yeşil ve Sol, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Karşı Sanat Çalışmaları, Doğu Güney doğu Dernekleri Platformu, Devrimci Duruş, Demokratik Özgür Kadın Hareketi, İstanbul Demokratik Kent Konseyi...