2014 Kış Olimpiyatlarının Sochi’de düzenlenmesine Çerkesler büyük tepki göstermiş ve No Sochi adıyla karşı bir kampanya örgütlemişti.

Çünkü Rus Çarlığı’nın Çerkeslere uygulağı soykırım ve sürgünün simge kentiydi Sochi. Orada olimpiyat yapmak Auschwitz'te olimpiyat yapmaktan farksızdı Çerkeslere göre.

No Sochi kampanyasıyla yaşanan acılara dikkat çeken, eylemler yapan Çerkesler şimdi de No Sochi Belgeseli hazırladı.

No Sochi Belgeseli, aynı zamanda Çerkes olan yazar ve çizer Aydan Çelik’in gözünden Çerkesler’in Soçi Olimpiyatları’ndan nasıl etkilendiğini anlatmaya çalışıyor.

Çerkes diasporasının, Rus Olimpiyat Komitesi’nin düzenlediği maskot yarışmasına cevaben gerçekleştirdiği Anti-Maskot yarışmasına katılan Çelik’in köklerini aradığı Soçi seyahatini konu alan belgesel, olimpiyat inşaatının yarattığı çevre tahribatını da gözler önüne seriyor.

No Sochi, Çerkesler’in olimpiyat, soykırım ve Soçi üstüne duygu ve düşüncelerini aktarmaya çalışırken aktivistlerin mücadelelerini de detaylı bir şekilde anlatma çabası içinde.

Rusya tarafının görüşlerine de yer verilen No Sochi’de, aktivistlerin karşı karşıya kaldıkları baskılar da izleyicilere sunuluyor.

Yönetmenliğini Dîdem Şahin'in yaptığı 'No Sochi!' Belgeselinin özel gösterimi 16 Aralık Pazartesi akşam 19.15'te, Levent Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

Levent Kültür Merkezi Çalıkuşu Sk No:2, Levent/İstanbul

Telefon: (0212) 325 7371

https://www.facebook.com/events/1421868818046390/?source=1

(Demokrat Haber)