Büyük Çerkes Soykırımı-Sürgünü sonrasında (21 Mayıs 1864) zorla topraklarından edilen ve  Osmanlı Devleti'nin topraklarına yerleştirilen Çerkesler bulundukları her bölgede anadilleri Adığe-Çerkes dilini yaşatma mücadelesi veriyorlar.

''Kaybolmak Üzere Olan Diller'' kategorisinde yer alan ve beş bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Çerkesceyi şu an Türkiye'de konuşabilen kişi sayısı beş yüz bin kişiyi bulmuyor.

Türkiye'de sayıları beş milyon civarında olan Çerkesler, anadilleri olan Adığe dilini yaşatmak için; derneklerinde anadil öğretim çalışmaları yapıyorlar, fakat bu çalışmalar istenilen düzeyde başarıyı sağlayamıyor.

Anadilin okullarda seçmeli ders haline getirilmesinin anadil öğretiminde yeterli olmadığını dile getiren Çerkesler devletten; anadilin devlet destekli öğretimi konusunda daha ciddi çalışmalar (anadilin öğretilebildiği ana okul-kreş açılması, okullardaki seçmeli ders uygulamasının daha geniş kitlelere devletçe duyurulması, üniversitelerde anadil kürsülerinin açılması, yeni anayasada kültürel haklarını koruyan maddelerin olması,  vs) bekliyor.

Anadillerini yaşatma mücadelesi veren Çerkesler bu bağlamda 16 Mart Cumartesi akşamı, İstanbul Çerkes Derneği ve Adığe Dil Derneği'nin ortak çalışması olan, kaybolmakta olan anadillerine dikkat çekmek amacıyla Adığe Dili Günü'nün yıl dönümünde İstanbul Fatih'teki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde bir program düzenleyecek.

Programın davetlileri arasında Kafkasya'daki Adığey Cumhuriyeti'nden devlet sanatçısı-tiyatrocu  K'uk'one Murat var.

Yapılan açıklamaya göre program şöyle:

K'uk'one Murat'ın  Çerkesce stand up şhowu,

Çerkesce şarkılar ve şiirler,

Çerkesce konuşmalar,

Çerkes müzikleri dinletisi, vs yer alacak.

Çok sayıda Çerkes kurum yöneticisinin ve İstanbullu Çerkesin katılacağı program saat:19.00'da başlayacak ve 22.30'da son bulacak.

( Bilgi: İstanbul Çerkes Derneği )