21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün simge tarihi.

Bu yıl “May21” adıyla biraraya gelen Çerkesler 18 Mayıs 2013 günü saat 13.00'da Taksim Tramvay Durağı’nda buluşup Rusya Büyükelçiliği önüne yürüyerek açıklama yapacak.

Eylemi düzenleyenlerin çağrı metni ve imzacıları şöyle:

Dünya Çerkesleri Ayağa Kalkın!

Dünya, görmezden geldiği Çerkes Soykırımı’nın 150. yılının ardından olimpiyat oyunları için soykırım şehri Soçi’de buluşmaya hazırlanıyor. Soykırımın faili Rusya’ysa, işlediği insanlık suçuna yenilerini eklerken günahlarını örtme çabası içinde. Ve biz Çerkesler soykırımın 149. Yılında, tüm dikkatlerin Soçi’ye toplanacağı etkinliklerin arefesinde, dünyanın dört bir yanında temsilcilikleri önünde Rusya’ya günahlarını hatırlatmak için toplanıyoruz.

Bütün itirazlarımıza rağmen, Soçi’yi olimpiyat oyunları aracılığıyla dünyaya Rus kültürü ve kimliğiyle pazarlamak için kullanan Rusya’dır. Şehri, Çerkes kimliğinden, soykırımdan ve gerçek tarihinden kopararak Rus kadın ve erkeğinin yüksek karakterini anlatacağı bir panayıra çeviren de Rusya’dır. Soçi’yi Çerkesya’dan kopararak Rusya’nın kapısı olarak sunmaya çalışan da Rusya’dır. Bu pervasızlığa dur diyecek güç ise, dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Çerkesya’da olimpiyat oyunlarına karşı yükselen mücadeleyi işkence ve şiddetle bastıran, tehditlerini diasporaya kadar taşıyan Rusya’dır. Muhalif hareketi karalamak için bir yandan yalan haberler yayarken işbirlikçilerini harekete geçiren, bir yandan da kurduğu gizli hapishanelere insanlarımızı dolduran, yargısız infaz ve insan kaçırmaları gerçekleştiren de Rusya’dır. Bu kirli siyasetin karşısına dikilerek durduracak güç yine dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Gerçekleştirilen soykırımın ardından, dağıtıldığı topraklarda Çerkesler’in geri dönüş imkanlarını yok etmek Çarlık Rusyası’nın politikasıydı. Bugün de, uyguladığı kota ve engellemelerle bu politikayı sürdürmeye devam eden Putin’in Rusyası’dır. Suriye’de süren iç savaş yüzünden hayatları tehdit altında olan kadın ve çocuklarımızın dahi, pasaportu olan herkesin serbestçe geçtiği sınırlarından anavatanlarına geçmelerini engelleyen de Putin’in Rusyası’dır. Önümüze çektikleri bu seti yıkacak güç yine dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Kuzey Kafkasya’yı işgal ettiğinden beri elinde tutmak için sömürge politikasını sürdüren, bağımsızlık arayışlarını şiddetle bastırıp, bütün bir coğrafyayı kan ve gözyaşıyla yıkayan Rusya’dır. Karşılaştığı her sorunu askeri güçle bastıran, halklar arasında nifak tohumları eken, birbirine karşı kışkırtan, sivil ve demokratik mücadeleleri marjinalleştiren de Rusya’dır. Kuzey Kafkasya ve Çerkesya’yı sömürge politikasından kurtararak özgürleştirecek olan güç de dünya kamuoyu vicdanı, Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halklarının dayanışmasıdır.

Bu bilinçle 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz 21 Mayısların beşincisi için MAY21 şemsiyesinde toplanan biz Çerkes örgütleri, Dünya Çerkesleri’ni, Kuzey Kafkasya Halkları’nı ayağa kalkmaya, dostlarımızı ve insanlık onuru için mücadele azmi içinde olan tüm fert ve örgütleri yanımızda yer almaya davet ediyoruz.

ALANLARDA BİRLEŞ, SOYKIRIMLA YÜZLEŞ

May21 katılımcıları

Birleşik Kafkasya Derneği (Türkiye), Çerkes Kültür Enstitüsü (ABD), Çerkes Milliyetçi Hareketi (Ürdün), Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Gençlik Komisyonu (EsKafGençKom), Hamburg Çerkes Derneği (Almanya), IKKD Genç (Türkiye), Jineps Gazetesi (Türkiye), Kafkasya Forumu (Türkiye), Kafkas Vakfı (Türkiye), Kuzey Kafkasya Için Adalet Grubu (Ürdün), ULUKAF (Türkiye), Uluslararası Çerkes Konseyi (ABD)

Basın açıklaması ile ilgili bilgi için tıklayınız.