Cavit Temürtürkan / Demokrat Haber İsviçre

Wernicke Korsakoff belki de en fazla Türkiye’de bilinen çok zorlu bir rahatsızlık. Cezaevlerinde hak gasplarına karşı yapılan çeşitli ölüm oruçlarında çok sayıda tutuklu çeşitli düzeylerde Wernicke Korsakoff Sendromu denen rahatsızlıkla sakat kaldı.

Onlardan biri de Birtan Güven’di. Bartın’da doğan Birtan Güven 12 Eylül sonrası toplam 10 yıl hapishanede kaldı. 1996 ölüm oruçlarına katıldı. 12 kişinin öldüğü, çok sayıda tutuklunun da sakat kaldığı '96 Ölüm Orucu’nda onun payına da hayatını Wernicke Korsakoff Sendromu’yla devam ettirmek düştü.

2006’dan beri İsviçre’de politik mülteci olarak yaşayan ve resimle her zaman içli dışlı olan Birtan Güven 2008 yılından itibaren de resim çalışmalarını Bern’de Atölye Malo-Bolo’da sürdürmekte.

31 Mart - 6 Nisan 2014 tarihleri arasında Cenevre’de bir resim sergisi açacak Birtan Güven’le konuştuk.

***

Resim yapmaya nasıl başladınız? Kısaca anlatır mısınız?

Babam amatör ressamdı. Evde hep resimle, boya ve çizgilerle yaşadım. Lise ve üniversitede ciddi resim eğitimi aldım. Hapishaneye girdiğim zamanlar orada da resim yaptım ve çizdim.

İsviçre’ye gelince tesadüfen kaldığımız kampta bir seramik atölyesi vardı. Orada tabaklar üzerine çeşitli resimler çizdim.

Daha sonra eve taşınınca Zeugma ve Antakya mozaikleri yapmaya başladım. Onlarla ve atölyede yaptığım resimlerle Biel ve Bern’de sergiler açtım. Ayrıca yaşadığım yer olan Bern Ostermundigen’de ressamların içinde olduğu bir derneğimiz var. Onlarla da iki karma sergiye katıldım.

Bir tavsiye üzerine Bern’de Atölye Malo-Bolo’ya başvurdum. Orada yeni arkadaşlarla, yeni bir çevre ve soyut resimle tanıştım. Şu anda gördüğünüz gibi yarı figüratif soyut resimler yapıyorum. Burada çok değerli yönetici ve öğretmenlerle çalışıyorum. Onlardan çok şey öğrendim. Resmi seviyorum. Resim hayatımın önemli bir parçası ve amacı şimdi.

Bu sergiyi niye yapıyorsunuz?

Bu sergi önce 5 yıllık soyut resim serüvenimi özetliyor. Bunun görülmesini, insanlar tarafından bilinmesini istiyorum.

İkinci olarak da bu sergi eski mahpuslar ve Wernicke Korsakofflu arkadaşlarla dayanışmayı hedefliyor. Ben resim çalışmalarımın yanı sıra böyle bir faaliyetin de aktif destekçisiyim. Türkiye’de çalışmalarını yürüten Wernicke Korsakoff ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi ve burada da ortak amaçlar taşıyan Bern İnsan Hakları ve Dayanışma Ağı’nda faaliyet gösteriyorum.

Zaten bende de Wernicke Korsakoff sendromu bulunmakta. Cezaevinde bulunan, tahliye olan Wernicke Korsakoff hastası, sakat arkadaşlara maddi, manevi katkıda bulunmak istiyorum. Yaptığım resimlerle onlara destek oluyorum. Resim satışından elde edilen gelirin bir bölümü de bu girişimlere gönderilecek.

SERGİ YERİ         : Galeri Ruines 15 Rue des Vollandes 1207 Cenevre

TARİH                   : 31 Mart – 6 Nisan 2014

SAAT                     : Pazartesi – Cuma 16.00 – 20.00 arası, Cumartesi – Pazar 14.00 – 21.00 arası.

VERNİSSAGE     : 31 Mart 2014 Pazartesi, 18.00 – 20.00.

www.birtanguven.com