Avrupa’da yeni bir Süryani (SEYFO) soykırımı anıtı dikiliyor. Avustralya, Amerika, Ermenistan ve Fransa’dan sonra bu defa Belçika’nın Liège şehrinde yeni bir Asuri (Süryani) Seyfo soykırımı anıtı dikiliyor.

"Asuri (Süryani)" terimi, Asuri, Arami, Keldani, Süryani gibi diğer isimler ile aynı anlamda kullanılıyor.

Çalışmaları bir seneden beri devam eden anıt, Belçika Süryani Enstitüsü ve Seyfo Center’in inisiyatifiyle gerçekleşti.

Süryanice dilinde Seyfo “kılıç” anlamına geliyor ve 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda Hristiyan halklara karşı gerçekleşen Asuri (Süryani), Ermeni ve Pontus Rum halklarının soylarının büyük oranda yok edildiği soykırımı adlandırmak için kullanılıyor.

Dünyaca tanınmış ünlü ressam Moushé Malke, 12 ton ağırlığında özel bir taşın üzerine vurulmuş bir güvercin motifi işledi. Anıt Seyfo kurbanları anısına Fransızca ve Süryanice bir yazı içerecek.

Asuri (Süryani) soykırımı anıtı, Belçika’nın Liège şehrine bağlı Banneux Sanctuerin’de dikilecek. Özel bir statüye sahip olan ve uluslararası ün taşıyan bu bölgenin en işlek parkında yer alacak Seyfo anıtının bulunacağı alanı senede bir milyonun üzerinde kişi ziyaret etmekte.

4 Ağustos 2013 tarihinde saat 13:00’te Banneux’de gerçekleşecek olan soykırım anıtının resmi açılış merasimine dünyanın dört bir tarafından yüzlerce katılımcı bekleniyor.

Bütün uluslardan soykırım karşıtları açılışta yer alacak. (Demokrat Haber)