Barış Bloku, İstanbul'da 9 Ağustos Pazar günü "AKP savaşına karşı barışı biz inşa edeceğiz" sloganıyla düzenleyecekleri mitingde barışın sesini yükseltme çağrısı yaptı.

Barış Bloku, AKP'nin savaş politikalarına karşı barışı haykırmak amacıyla 9 Ağustos Pazar günü Bakırköy Halk Pazarı'nda, "AKP savaşına karşı barışı biz inşa edeceğiz" sloganıyla gerçekleştireceği mitinge ilişkin Makine Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Barış Bloku bileşenleri, HDP Milletvekili Beyza Üstün, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı katıldı.

Toplantıda konuşan Barış Blok'u Sözcüsü Gencay Gürsoy, 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüşleri Kanunu'nda dün yapılan değişikliklerin Resmi Gazete'de yayınlanması ile yasallaşmasına değinerek, "Son dönemde karşılaşmaya başladığımız toplantı yasakları eğer önümüze çıkmazsa bu mitingi yapacağız" dedi.

'BİR ARAYA GELEREK BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTMELİYİZ’         

AKP'nin tek başına iktidar olamaması sonrası kullandığı provokatif dilin Türkiye'yi iç savaşa sürüklediğini ifade eden Gürsoy şöyle devam etti: "Daha şimdiden 7 ilde 40 bölgede yasak başladı. 90'lı yılların uygulamalarını görüyoruz. Tek başına bir örgütün barış sesini Türkiye toplumuna duyurması mümkün değil, bunun için bir araya gelerek bu barış sesini yükseltmemiz ve bu toplumsal tepkiyi ve boyutlarını iktidara anlatmaya çalışacağız. Bunlara savaş yaptırmayacağız."

ÇERKEZOĞLU: BU SÜREÇTE TARAFIZ     

Toplantıda blok bileşeni emek ve meslek örgütleri adına konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, AKP'nin devreye soktuğu savaş konsepti ve gidişattan kaygılı olduklarını dile getirerek, AKP'nin savaş politikalarına karşı sonuna kadar barışı savunacaklarını söyledi. Çerkezoğlu, "Atılan her bomba, her kurşun bu ülkenin emekçilerinin, işçilerinin ekmeğinden götürüyor. Bu süreçte tarafız" diye konuştu.

Çerkezoğlu, herkesin bulunduğu alanda savaş politikalarına karşı barış sesini yükseltme çağrısında bulundu. CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da, geçici hükümetin bir savaş kararına imza attığını belirterek, bu savaşa karşı olan herkesi Barış Mitingi'nde seslerini yükseltmek için bir araya gelmeye çağırdı.

'SAVAŞA KARŞI BARIŞI TOPLUMSALLAŞTIRACAĞIZ’      

Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün, barış konusunda kararlı ve taraf olduklarını ifade ederek, "Barışı inşa etmek için tarafız. Bir savaş oyunu oynanıyor. Bu oyun Cumhurbaşkanı'nın direktifleri ile sürdürülüyor. Diyarbakır havaalanı bir askeri üs olarak kullanılıyor. Gece boyu bombardıman devam ediyor. Bu oyunun ilki Cudi Dağı yakılarak, sonrasında Lice ve Kulp ile devam etti. Sonrasında hemen Suruç'ta 32 canımız katledildi. Bir hafta 10 gün içerisinde savaş senaryosu hazırlandı ve oynandı. Biz dün Lice'deydik. Evler yanmış. Yetkilerle görüştük. Bize birkaç evin yandığını söylediler. Orada hayvanlar yanmıştı. Bir suç işliyorlar. Bu suçun hesabını verecekler. Şiddetlendirdiğiniz bu iklime biz dur diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Üstün, AKP'nin savaş politikalarına karşı barışı toplumsallaştırmak için mücadelelerini yükselteceklerini söyledi.

Toplantı ardından tekrardan söz alan Gürsoy, miting için İstanbul Valiliği'ne yaptıkları başvuruya henüz herhangi bir yanıt verilmediğini söyleyerek, "Bu tür durumlarda genelde son dakika da yasaklama gelir. Ama daha bize bir karar gelmiş değil. Biz mitingimizi yapmaya kararlıyız. Daha önce onlar önermişti alanı" dedi. (DİHA)