Vicdani ret savunucuları İstinye Park AVM'de "Vicdani ret için dans et" sloganıyla herkesin kendi figürünü sergilediği 3 dakikalık dans etkinliği düzenleyerek vicdani ret hakkına dikkat çekti.

Dans etkinliği AVM'de bulunan yurttaşlar tarafından da ilgiyle izlendi.

Dans gösterisinin ardından konuya ilişkin basın açıklaması yapan vicdani retçi Ali Fikri Işık, Türkiye'de yaşamın birçok alanında yaşanan sorunların zorunlu askerlik ve vicdani ret hakkı konusunda da var olduğunu belirterek, vicdani ret kararı alan kişilere verilen cezalara dikkat çekti.

Vicdani ret hakkıyla ilgili dünya ülkelerinden örnek veren Işık şunları söyledi:

"Alman Anayasası'nın 4. Maddesinde 'Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahlı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz' der ve ülkede sivil hizmet hakkı tanınmaktadır.

17 Mayıs 1992'den bu yana İsviçre Anayasası'nda sivil hizmet hakkı bulunmaktadır. Fakat henüz konuya özel bir kanun bulunmadığından, vicdani retçiler askeri mahkemelerle yüz yüze gelmek zorundalar. Norveç'te her yıl yaklaşık 2500 vicdani retçi çıkmaktadır. Bunlar kaydedilenlerin yüzde 8'ini temsil eder. Sivil hizmet hakkı tanınmaktadır. Vicdani ret yasası, 1965'ten beri yürürlükte" dedi.

Işık, vicdani ret hakkının Türkiye'de de tanınmasını talep etti. (başka haber)