HRANT KASPARYAN / DEMOKTAT HABER

19 Ocak 2007’de kurucusu olduğu Agos gazetesi önünde katledilen Hrant Dink, aramızdan alınışının yedinci yıldönümünde başkent Ankara’da yapılacak olan bir forumla anılıyor.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ile Batı Ermenileri Ulusal Kongresi’nin ortak girişimiyle düzenlenecek olan foruma Ermenistan, ABD ve Lübnan’dan gelecek olan Ermeni temsilcilerin yanı sıra, Türkiyeli aydın ve yazarlar katılacak.

Türkiye’den Düşünceye Özgürlük Girişimi ile Batı Ermenileri Ulusal Kongresi 19 Ocak 2007’de işlenen Hrant Dink suikastının yedinci yıldönümüne ilişkin yayımladıkları ortak çağrı metninde şu ifadelere yer verdi:

“Kardeşimiz Hrant’ın katledilişinin üzerinden 7 yıl geçti. Ancak adaletin tecelli etmesi bir yana, her gün ondan biraz daha uzaklaştığımız, mahkeme safahatından anlaşılmış bulunuyor. Bugün cinayetin olduğu günün gerisine düşmüş bulunduğumuz gibi, toplumda adalet duygusu da kaybolmuştur. Bu durum aynı zamanda Türkiye’deki “adalet” mekanizmasının işleyişinin de açık bir göstergesidir. “Adalet” mekanizması içinde Hrant Dink cinayeti karartılmıştır.

Hrant Dink’in katli 1915 Soykırım sürecinden bağımsız olmadığı gibi, “adaletin tecelli edemeyişi” de 1915 sürecinden bağımsız değildir.

Cinayetin karartılması, 1915 sürecinin karanlıkta bırakılmasının sonuçlarından biridir.

“Kuruluş”un 1915’te başlayan adaletsizliğin üzerinde gerçekleştirilmesi, bugün içinde yaşadığımız adaletsiz sürecin en temel kaynaklarından biri ve en başta gelen nedenidir.

Bu adaletsiz durumun ve ortamın iyileştirilmesi, adalet duygusunun geliştirilmesi için bir şey yapıldığı da söylenemez.

Adaletsizliğin kaynağı olan 1915 sürecinin 100. yıldönümüne yaklaştığımız günümüzde, bu adaletsizliğin daha da derinleştirileceğinin kararlaştırıldığı ve buna yönelik çalışmaların başladığı Hükümet yöneticilerinin ağzından aktarılmaktadır: 2014 bütçesinin görüşülmesi sırasında Başbakanlık bünyesinde çalışmalarını sürdüren Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun yanı sıra, Türk Tarih Kurumu’nda (TTK) özel operasyonların gerçekleştirileceğini bunun için TTK’ya özel ödenek tahsis edildiği başbakan yardımcısı tarafından açıklanmıştır. Hükümet toplumun ödediği vergilerle adaletsizliği daha da derinleştirmektedir.

Kardeşimiz Hrant’ın katli, 1915’in günümüze uzanan süreci ve bu sürece müdahale imkânlarının tartışılacağı, adaletin talep edileceği yuvarlak masa toplantısında bir arada olmamız bizi sevindirecektir.”