Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Türkiye’de yaşayan Rumlar başta olmak üzere gayrimüslim azınlıklara yönelik 6-7 Eylül 1955’te gerçekleştirilen talan ve yağma saldırılarında hayatını kaybedenler ve mağdur olanlar İstanbul’da düzenlenecek olan çeşitli etkinliklerle anılacak.

Türkiye’nin yakın tarihine kara bir leke olarak geçen ve 6-7 Eylül Pogromu olarak anılan örgütlü saldırıların 59. yıldönümünde, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Beyoğlu’ndaki Taxim Hill Otel’de bir basın toplantısı düzenleyecek. Parti, 6 Eylül Cumartesi günü saat 11:00’de yapılacak olan basın toplantısına, “6-7 Eylül 1955’te önce Rumlara yönelik başlayan, Ermeni ve Yahudileri de hedef alan yağma ve katliamın yıldönümünde yapılacak olan basın açıklamasına tüm kamuoyunu davet ettiklerini” duyurdu.

Türkiye’nin, Rum, Ermeni, Süryani ve gayrimüslim azınlıklara yönelik uyguladığı yok etme politikaları ile çeşitli operasyonlarla azınlıkları göç etmeye mecbur bırakarak ürettiği nüfus mühendisliği uygulamaları, düzenlenecek olan bir panelle ele alınacak.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Platformu tarafından düzenlenecek olan panele, gazeteci ve yazar Rıdvan Akar konuşmacı olarak katılacak. “6-7 Eylül ve Türkiye’nin Gayrimüslim Vatandaş Politikaları” başlığı taşıyan panel, 6 Eylül Cumartesi günü, saat 16:00’da, Beyoğlu Ayhan Işık Sokak’taki İsmail Beşikçi Vakfı’nda düzenlenecek.

6-7 Eylül Pogromu’nda hayatını kaybeden, mağdur olan ve saldırıların ardından ülkeyi terk etmek zorunda bırakılanlar, aynı gün saat 18:00’de Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda yapılacak olan protestoyla da anılacak.  

Cumhuriyet tarihinde 6-7 Eylül Pogromu’yla zirve yapan azınlık karşıtı devlet politikaları, İnsan Hakları Derneği, İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un düzenleyeceği bir toplantıyla da ele alınacak.

“6-7 Eylül Pogromu’nun 59. yıldönümünde, Türkiye’nin İmroz’da insanlığa karşı suç işlediğini duyuruyor ve devleti hesap vermeye çağırıyoruz” diyen Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyeleri, yayımladıkları çağrı metninde, Mili Güvenlik Kurulu’nun 1964 yılında aldığı 35 sayılı kararla İmroz’u (Gökçeada) Türkleştirme kararının nasıl uygulamaya konulduğuna dair çarpıcı bir raporu kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu.

Komisyon açıklamasında, “Raporla ortaya çıkan gerçeklerin, Türkiye Cumhuriyeti tarafından İmroz’da etnik temizliğe başvurulduğunu, bunun insanlığa karşı suç anlamına geldiğini duyurmak, yetkilileri hesap vermeye ve 35 sayılı Milli Güvenlik Kurulu kararının tamamını kamuoyuna açıklamaya çağırmak için toplanıyoruz” dedi.

Moderatörlüğünü avukat Eren Keskin’in yapacağı toplantıya, avukat Erhan Pekçe, öğretim görevlisi Şenel Karakaş, İHD Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Pişkin konuşmacı olarak katılacak. 6 Eylül Cumartesi günü saat 17:00’de başlayacak olan toplantı,

Beyoğlu Galatasaray’daki Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenecek.

6-7 Eylül Pogromu’nun mağdurları, İstanbul’un Anadolu yakasında düzenlenecek olan etkinlikle de anılacak. Caferağa Dayanışması tarafından geçen yıl ilk kez yapılan 6-7 Eylül anma etkinliği, bu yıl yine Kadıköy’de yapılacak. 6 Eylül Cumartesi günü saat 20:00’de söyleşiyle başlayacak olan etkinlikte, Grigoris Oikonomidis’in hazırladığı, “Khalkedon, İstanbul’un Anadolu yakasındaki Rum toplumu” başlıklı filmi de gösterilecek. Bahariye Caddesi’ndeki Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yapılacak olan etkinlik halkın katılımına açık olacak.

Halkların Demokratik Partisi  (HDP) Kocamustafapaşa Meclisi, 6-7 Eylül Pogromu’nu protesto etmek ve “Bir daha asla!” demek için Kocamustafapaşa Meydanı’nda bir etkinlik düzenleyecek ve basın açıklaması yapacak. Halkın katılımına açık olan etkinlikte, 6-7 Eylül 1955’te yapılan saldırılarda Samatya’nın en çok tahrip edilen caddelerinden biri olan Marmara Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirilecek. 7 Eylül Pazar akşamı saat 20:30’da yapılacak olan yürüyüşün ardından, 59 yıl önce yaşanan talan ve yağmanın nelere mal olduğuna dair bir sinevizyon gösterimi de yapılacak.