Almanya’da gelenekselleşen Dersim Kültür Festivali’nin beşincisi, 24-25 Mayıs tarihlerinde Frankfurt’un ‘Rebstockpark’ alanında gerçekleşecek. Festival Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) organizasyonuyla yapılıyor.

Festival kapsamında 24 Mayıs Cuma günü saat 17:00de ‘Soykırım Kıskacında Dersim Gerçekliği’ adı altında panel düzenlenecek.

Moderatörlüğünü gazeteci Baki Gül’ün yapacağı panele akademisyen Prof. Dr. Mihran Dabag, akademisyen Erdal Gezik, araştırmacı Mehmet Sürmeli, Aysel Ana, Pir Hasan Kılavuz, Sosyolog Gülten Aydın, akademisyen ve doğa aktivisti Ercan Ayboğa katılacak.

Panel ardından Birlik Cemi düzenlenecek. Pir Hasan Kılavuz, Pir Rıza Yağmur ve Pir Ali Bali yönetiminde tutulacak olan Cem’de, erkana hizmetler sunulacak, Alevi inancına yönelik bilgiler verilecek, deyişler okunacak, lokmalar dağıtılacak. Cem; Kurmancî, Kirmanckî ve Türkçe yönetilecek.

Semah eşliğinde okunacak Alevi Gulbangı ile açılışı yapılacak olan Festivalin ikinci günü olan 25 Mayıs Cumartesi günü, müzik ve sanat programının yanısıra misafir konuşmacılar da hazır bulunacak.

Başta BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, Almanya Türkiyeli İşçileri Federasyonu Başkanı Süleyman Gürcan, Almanya Asuri Federasyonu Başkanı Şabo Akgül Hadiko, Marksist Leninist Komünist Partisi temsilcisi ve Alman Sol Parti temsilcisi konuşmacı olarak katılacaklar

Kültür ve Sanat bölümünde ise renkli bir program hedefi olan festivalde bu yıl lokma çadırı, yöresel kıyafet çadırı, yazarlar çadırı, pirler çadırı, ziyaret çadırı, fotoğraf ve sergi çadırı, yöresel çadırlar kurularak, Dêrsim’in kültürünü, tarihini, dili, inancı ve kimliği anlatılacak.

Bu yılki festivalin müzik programında yer alacak sanatçılar Zele Mele, Şengül Pak, Ahmet Aslan, Lale Koçgün, Silo Qiz, Ayşe Şefaqî, Ozan Cömert, Mehmet Akbaş, Deniz Deman, Ozan Zamani, Ali Rıza Kahraman, Ali Baran, Ozan Serdar, Ali İhsan Doğan, Müslüm Polat.

Festivali destekleyen kurum ve kuruluşlar şunlar:

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), Avrupa Koçgirililer Birliği, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Kurmeş Derneği, Avrupa Barış Meclisi (ABM), Almanya Asuri Federasyonu, Kürdistan Öğrenciler Birliĝi (YXK), Ermeni Cemaati Mainz, Alman-Ermeni Toplumlar Birliği Wiesbaden, Özgürlük ve Dayanışma Almanya (ÖDA), Mezopotamya Kültür Merkezi Frankfurt, MLKP, TÜDAY, Kızılırmak Kültür Derneği Frankfurt, Dortmund Alevi Kültür Merkezi, Dergaha Anafatma Berlin, Ovacık ile Dayanışma Derneği Rüsselsheim, Bruchsal Anadolu Alevi Kültür Merkezi, Kürt Akademisyenler Birliği (KURD-AKAD), Wipperfürth Alevi Dergahı, Dêrsim Yeniden İnşa Cemiyeti, Komale Canda Kurd Rüsselsheim, Munzur Spor, Dêrsim Spor, Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi, Özgür Munzur Girişimi, Pazarcık Kültür Merkezi Mainz, Kürecikte Füze Kalkanına Hayır Inisiyatifi Avrupa, Yaşanacak Dünya. (ANF)