Gülten İşeri / Demokrat Haber

Dersim Arıcılar Birliği ve Dersim Ekoloji Meclisi’nin düzenlediği 2. Dersim Şifa Geleneği Sempozyumu 26-29 Mayıs’ta Dersim’de başlıyor.

Koordinatörlüğünü Kızılca Yürür, Metin Kahraman, Kazım Doğan, Veli Kahraman ve Gül Hür’ün yaptığı sempozyuma pek çok akademisyen, gazeteci, yazar ve avukatın katılacak.

Sempozyumda, ilk gün; Anadolu’da ve Dersim’de Bitki Dünyası ve Sağaltıcı Ocaklar, Dersim'de ekoloji ve kültür ilişkisi. Kutsal dağlar, ırmaklar, göller. Kutsal hayvanlar ve bitkiler, Dersim'de alternatif tarım fikirleri, uygulama deneyimleri, fidancılık, arıcılık, şifa bahçeleri anlatılacak.

İkinci gün,  Doğa talanına karşı mücadelede arkeoloji ve bitki çeşitliliğinin önemi, Dersim'in şifa geleneği ve Dersim’in Lokman Hekimleri; üçüncü gün ise Dersim’de Munzur ve Peri, Çemişgezek’te Tagar, Erzincan’da Kemah ve Deliçay, Pülümür’de Armağan ve Sansa HES ve baraj projelerinin mahkeme sonuçları. Bizi bekleyen gelecek ve projelerin bundan sonraki sonuçları konuşulacak.

İki yıldır yoğun ilginin olduğu sempozyomu destekleyenler ve düzenleyenler sempozyumun amacını şöyle açıklıyor:

“Dersim'de, şifalı bitkilerin, suların, hastalıklara karşı başvurulan ziyaretlerin, inanç sisteminin dokusunu ören sicimlerden biri olduğu söylenebilir.

Eğer bu sular, bitkiler, yabani ve evcil dünya dışarıdan müdahalelerle değiştirilirse, Dersim’den Amanos’a ve Toroslar’a kadar uzanan bölgede yaşayan insanların ortak bilgi hazinesi anlamını yitirecek. Bir dünya, onu sürekli yeniden kuran insanlarıyla beraber, yok olacaktır.

Bu Sempozyumun amacı, Dersimli insanların bu yok oluşun, dış müdahalelerin önüne geçebilmek için, yöntemli; yani tutarlı ve birbirinin üzerine inşa edilen adımlarla, bir tartışma yürütmeye başlamasıdır.

Bu amaçla, bilgi üretiminden, somut üretime, hukuk mücadelesinden, ekoloji mücadelesine, farklı alanlarda ama aynı amaçla çalışan insanların bir araya gelmesi ve işbirliğine girmesi hedefleniyor...”