Hatırlanacağı gibi 16 Mart 1978'deki 7 öğrencinin öldürüldüğü katliam sırasında orada bulunan, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nde okuyan dönemin öğrencileri "16 Mart Platformu" adı altında bir araya gelerek geçen yıl, 33 yıl sonra, saldırıya uğradıkları yerde buluşup, gösteri yapmıştı. Davanın zamanaşımı gerekçesiyle düşürülmesini protesto ederlerken AİHM'e götürülmesi gereken davayı da takip edeceklerini duyurmuş ve ayrıca arkadaşlarının öldürüldüğü yere de bir "Anti-faşist Öğrenci Anıtı" dikmek için uğraşacaklarını belirtmişlerdi.

 

Davanın AİHM'e götürülmesi çalışmaları bir yandan devam ediyor ama henüz başvuru gerçekleşmedi.

 

16 Mart 1978’de hayatını kaybeden Baki Ediz, Abdullah Şimşek, Murat Kurt, Hamdi Akıl, Ahmet Turan Ören, Hatice Özen ve Cemil Sönmez’le birlikte tüm anti-faşist öğrencileri anmak adına 16 Mart’ın “Anti-faşist Öğrenci Günü” olmasını öneren Platform, bu yıl ZAMANAŞIMI! adını taşıyan bir serginin düzenlenmesini sağlıyor. Ayrıca 17 Mart 2012 Cumartesi günü Cezayir Restaurant toplantı salonunda bir panel düzenlenecek.

 

16 Mart 2012-2 Nisan 2012 tarihleri arasında Beyoğlu’nda üç ayrı mekânda, Ada Sanat, Karşı Sanat ve Rumeli Han C Blok’ta düzenlenecek sergiye farklı disiplinlerden 123 sanatçı eserleriyle katılıyor.

 

16 Mart 2012 Cuma günü, bombanın atıldığı yerde ve saatte, yani Beyazıt’ta İstanbul Üniversitesi’nin tarihi kapısı önünde, saat 13.00’de temsilî 16 Mart anıtının yerleştirilmesi ve sanatçı Orhan Alkaya’nın okuyacağı basın açıklamasının ardından Bandista müzik grubunun dinletisi olacak. Beyazıt’taki etkinlikler sonrasında Beyoğlu’na geçilerek üç farklı mekândaki açılışlar 18.00-20.00 saatleri arası gerçekleşecek.

 

17 Mart Cumartesi günü ise saat 15.00-17.00 arasında Cezayir Restaurant toplantı salonunda “Anti-faşist Öğrenci Günü” konusunda yapılacak panele 1960’ların Dev-Genç Başkanı Ertuğrul Kürkçü ile birlikte 1970’lerin Dev-Genç Başkanı Bülent Uluer ve bugünün öğrenci liderleri katılacak.

 

Basın açıklaması yanı sıra panel ve etkinliklere geçmişle yüzleşmek ve daha demokratik bir gelecek inşa etmek isteyenleri de davet ediyorlar.

Çitler kesilir birer birer

Cop ve bomba alt edilirler

Biz ki gürleyen birer volkanız

Beyazıt patlayan krater

 

Martın onaltısında yedi can

Düştük gün ortasında yedi can

Bindallı yasemen olup yeşerdik

Faşizmin karşısında yedi can

 

Çaldığım özgürlük ateşini

Ülkemin koynunda büyütmek

Değil lale bahçelerinden değil

Barut yakan soluktan geçer

Barut yakan avazdan geçer