“Think different”, “I'm loving it”, “Connecting people” - bunlar anında Apple, McDonald's ve Nokia hakkında çağrışım yapan sloganlardır. Sloganın ana görevi olan  “markanın sesi olmak”, “özünü ifade etmek” alanlarında başarı gösteriyorlar. Bu yazımızda sizlere etkili bir şirket sloganının nasıl oluşturulacağını anlatacağız. Ayrıca, makalenin sonunda bir de bonus bulacaksınız; dikkat çekici kelimelerin bir listesi.

Slogana neden gerek var?

Slogan sayesinde kitlelerle iletişim kurmaya başlarsınız. Reklam kampanyalarının etkinliği ve markaya karşı tutum bu etkileşime bağlıdır. İşte bir slogan oluşturmak için üç neden.

1. İlgi çekmek

Şirketin sloganı makalenin başlığı gibidir. Başarı, makaleyi okuyup okumadığınıza bağlıdır. Sloganın görevi ise ilgi çekmek, göz almak ve markanın hatırlanmasına yardımcı olmaktır.

2. Ürün hakkında bilgi vermek

Slogan ne yaptığınızı ve ne tür bir hizmet sunduğunuzu ifade eder. Hedef kitlenin algılayacağı doğru kelimeleri bulmak, bir ürün veya hizmeti tanıtmanın önemli bir adımıdır.

3. Müşterileri duygusal olarak bağlamak

İyi bir slogan sizi bir ürün almaya teşvik etmez, ancak sizi satın almaya iten duyguları uyandırır. Müşterilerin kendilerini özel, güzel veya başarılı hissetmelerine izin verin.

Slogan oluşturmanın 7 ilkesi

Untitled-1-12

pexels.com

Slogan markanın özünü iletmek, bireyselliği karakterize etmek, rakiplerden farkınızı vurgulayarak ve müşterilere gösterilen özeni ifade etmek gibi birkaç mesaj içerir. İşte bir şirket sloganı geliştirmek için esas alınması gereken 7 ilke.

1. Sadeliği aklınızda tutun

Slogan basit ve açık olmalı, bir veya iki kısa cümleden oluşmalıdır. Hatırda kalacak birkaç anahtar kelimeyi sloganla vurgulayın, aynı Nike gibi “Just do it”.

2. Avantajı vurgulayın

Reklamlarda duyulan “Hızlı ve kolay”, “Lezzetli fiyatlar”, “Gerçek zevk” gibi meçhul ifadeler size de tanıdık geldi mi? Sloganda benzersiz bir teklifi, müşterilere sağlanacak bir faydayı ifade edin. M&M's “Ellerinde değil, ağzında erir” sloganıyla dünya çapında milyonlarca müşteri kazandı.

3. Hikayeyi anlatın

Şirketinizin tarihi, değerleri ve karakteri nedir, bu işi yapmaktan neden zevk alıyorsunuz? Harley Davidson sloganı bu sorulara cevap niteliğindedir: “Doğuştan Amerikan. Tercihten isyankar.”

4. Kendinizi rakiplerden ayırın

Slogan, benzer şirketlerden nasıl farklılaştığınızı, müşterilerinizin neden ürün veya hizmetinizi seçmesi gerektiğini açıklar. Buna en temel örnek olarak Apple'ın “Think Different” sloganıyla IBM’in “Think” sloganı üzerinde uyguladığı kelime oyunu verilebilir.

5. Duyguları uyandırın

Hedef kitlenizle duygusal alanda bağlantı kurun. Müşterilerin ne gibi sorunlar yaşadığını, nasıl hissettiklerini düşünün. L'Oreal'ın yaptığı tam olarak buydu: “Çünkü siz buna değersiniz” sloganı kadınlara değer verildiğini hissettirdi.

6. Pozitife odaklanın

Sloganlarda olumsuz çağrışımlar kullanmayın. Müşterinin zihninde parlak, olumlu bir imaj çizin. Red Bull sağlığınız için iyi değil, ancak şirketin sloganı olumlu duygulara odaklanıyor: “Red Bull kanatlandırır.”

7. Değişikliklerden korkmayın

Sloganlar şirketle birlikte gelişebilir. Yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi veya hedef kitlenin genişlemesi, slogan üzerindeki değişikliklerin başlıca nedenlerindendir. Örneğin Coca-Cola, 1886'da “Coca-Cola İç”ten 2016'da “Tat… Hisset…”e geçti.

Slogan geliştirmenin adım adım planı

Untitled-2-7
pexels.com

Marka stratejinizi tanımlayarak sloganınızı oluşturmaya başlayın. Ne yaptığınızı ve sizi neyin farklı kıldığını düşünün ve ardından düzenleyin. Düşüncelerinizi tek bir tweet'e sığdırmanız gerektiğini hayal edin. Slogan geliştirmemize yardımcı olacak adım adım takip edebileceğiniz bir plan hazırladık.

1. İşletmeyi basit ve net cümlelerle tanımlayın. Örneğin, ortak çalışma alanları ağı hakkında bir hikaye kulağa şöyle gelebilir: “Çalışma ve iş toplantıları için alan. Siz işinize zaman ayırın biz de hızlı internet erişimi, çay, kahve, toplantı ve dinlenme odaları sağlayarak sevdiğiniz işi yapmanıza yardımcı olalım. Ofis kiralamak artık bir otelde gecelemek kadar kolay.”

2. Açıklamayı kısaltın, iletmek istediğiniz asıl mesajı bırakın: "İşiniz için ihtiyacınız olan her şey: ayrı bir masadan yeni bir ofis alanına.”

3. Daha da kısaltıp derinleştirin. İşte ortak çalışma alanı sağlayıcı New Work’tan size bir örnek: “Çalışma alanı çözümleri: Metrekare değil, kiralama özellikleri.”

Slogan oluşturmanın 3 alternatif yolu

Kendi sloganınızı oluşturamıyor musunuz? İşte kullanabileceğiniz 3 alternatif.

1. Bir metin yazarı tutun. Markalaşma uzmanına işin özünü açıklamanız, değerleri ve faydaları anlatmanızın ardından sizin için slogan seçenekleri yazacaktır. Ancak sonuç beklendiği gibi olmayabilir.

2. Pazarlama ajanslarıyla iletişime geçin. Esas olarak, ajanslar slogan geliştirmekten promosyon stratejisine kadar bir dizi hizmet sunar. Ancak hizmetleri ucuz değil.

3. Slogan örneklerini bulmak için Logaster'ı kullanın.. Şirketin adını girmeniz ve iş alanını seçmeniz gerekir. Ardından hizmet kendiliğinden yüzlerce slogan yaratacaktır. Ürünün benzersizliğini, düşük fiyatını veya çalışma hızını vurgulayacak şekilde sıralanabilirler.

Sonuç

Bir slogan geliştirirken akılda tutulması gereken temel şeyler sadelik, özgünlük ve hedef kitleye hitap etmektir. Aşağıda müşterilerin dikkatini çeken ifadelerin bir listesini paylaşıyoruz:

      %100 para iade garantisi;

       fiyatlar düştü;

       Almadan önce deneyin;

      Kendinizi şımartın;

      Bir alana ikincisi hediye;

      Ücretsiz deneme sürümü;

      Risk yok;

      Ücretsiz kargo;

      Sınırlı teklif;

      Yalnızca bugün;

      İlk siz olun.

Hatırlanması gereken en önemli şey, bu ifadelerin yalnızca bir slogan oluşturmanın temeli olduğudur. Şirketin benzersizliğini ileten ve yüzlerce diğer şirket arasında öne çıkmasını sağlayan "Baharat" kelimeler olmadan işe yaramazlar.