Etiyopya'nın Oromia bölgesindeki Dberzit kentinde yüz binlerce kişinin katıldığı ulusal bayram kutlaması, hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

Etiyopya kolluk güçlerinin eylemcilere saldırısında en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Yaşamını yitirenlerin önemli bir kısmının askeri helikopterden ateş açılması sonucu kaçanların uçurumdan yuvarlandığı ya da gölde boğulduğu gelen bilgiler arasında.

Etiyopya'da Oromia ve Amhara bölgeleri, siyasi ve ekonomik açıdan dışlandıklarını ifade ederek son aylarda Etiyopya hükümeti ile gerilim yaşıyordu.

Hükümet karşıtı eylemde göstericilerin "Adalet" ve "Özgürlük" isteklerini içeren sloganlar attıkları belirtiliyor.

ETİYOPYA'DA NELER OLUYORDU?

Bölgedeki gerilim geçtiğimiz Kasım'da hükümetin başkent sınırlarını Oromia'ya kadar genişletme planını açıklamasından sonra başladı.

Bu durumun kendilerini, topraklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağını düşünen Oromalı tarım işçileri eylemler başlatmıştı.

Eylemler karşısında geri adım atan Etiyopya devleti ise söz konusu planı geçici olarak rafa kaldırmıştı. Ancak bunun,Etiyopya devletinin bir aldatmacası olduğunu savunan bölge halkı eylemlerini sürdürüyordu.